bdf.brcko@gmail.com

H. Šuvalić, R. Ferizović, H. Kahrimanović i V. Ninaja osuđeni na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 6 godina i 1 mjesec

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Halila Šuvalića, Ramiza Ferizovića, Hadžage Kahrimanovića i Vitmira Ninaja, optuženih da su početkom godine izvršili razbojništvo nad radnicom sportske kladionice Bet Live u Brčkom. Osnovni sud u ovom gradu izrekao im je kazne zatvora u ukupnom trajanju od šest godina i jednog mjeseca, pošto je prihvatio sporazume o priznanju krivice između četvorice optuženih i Tužilaštva.

Postupak pred tim sudom za razbojništvo počinjeno 6. januara ove godine, u brčanskom naselju Dizdaruša, pokrenut je optužnicom koju je po brzom okončanju istrage Tužilaštvo podiglo nakon samo dvadeset dana. Tužilaštvo je dokazalo da su Šuvalić, Kahrimanović i Ferizović maskirani i s noževima ušli u kladionicu, gdje su se nalazila i druga lica, te uz prijetnje radnici oduzeli novac u iznosu od 2 226,21 KM. Šuvalić je najprije povikao da je pljačka i da se niko ne pomjera, a zatim prišao radnici i uz prijetnju nožem povukao je za ruku, usljed čega je pala. On je oštećenu potom podigao i ugurao u njen radni prostor, te povišenim glasom tražio od nje da preda sav novac, što je zbog izraženog straha i bojazni za svoj život ona i učinila. Za to vrijeme, Ferizović i Kahrimanović stojali su pored ulaznih vrata držeći noževe, dok je Ninaj u obližnjoj ulici u pogonu držao automobil. Po izvršenom razbojništvu, sve četvorica su se odvezli u susjedni Čelić, gdje su u kući Kahrimanovića podijelili novac, nakon čega su se Šuvalić i Ninaj vratili na područje Brčkog odbacivši u povratku korištene noževe i odjevne predmete.

Počinioci ovog teškog krivičnog djela brzo su otkriveni i uhapšeni, a već 29. januara Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv njih za krivično djelo Razbojništvo (iz člana 283 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). U toku postupka pred sudom zaključeni su sporazumi o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženih, nakon čega im je Osnovni sud Distrikta izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od preko šest godina. Prvooptuženom Šuvaliću izrečena je najveća kazna, kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Ferizović je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i osam mjeseci, Kahrimanović na godinu i pet mjeseci, dok je ranije Ninaju izrečena jednogodišnja zatvorska kazna.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno