bdf.brcko@gmail.com

Brčko je 1910. g. imalo svog predstavnika u Saboru BiH: Da li znate ko je to bio?

Razmišljam o “ZABORAVU”. Ove godine navršilo se ravno stodeset (110) godina od početka parlamentarizma u Bosni i Hercegovini. Prvi Sabor, koji je izabran 1910. godine, otpočeo je svoja zasjedanja u Sarajevu.

Brčko je u tom saboru imalo svog predstavnika (sabornika) izabranog na neposrednim izborima početkom te godine. Danas niko u ovom gradu ne zna njegovo ime, nema ulicu u ovom gradu, niti neka ustanova nosi njegovo ime.

A, trebalo bi. Trebalo bi da ga se sjećamo jer je u svakom pogledu bio “format” dostojan da budemo ponosni na njega. Zvao se ALEKSANDAR P. BABIĆ i bio je ljekar po profesiji.

Rođen je u Gradačcu 1879. godine, u trgovačkoj porodici Petra Babića. Promovisan je za doktora u Beču 1906. godine i šest godina je obavljao ljekarsku praksu u Brčkom.

Kao član Srpske Narodne Organizacije (tadašnja forma političkog organizovanja u Bosni i Hercegovini), kandidovan je za Sabor i izabran ubedljivom većinom za teritoriju kotara Brčko i Gradačac.

Rad Sabora je prekinuo Veliki rat ali je doktor Babić ostao vrlo aktivan u profesionalnom, društvenom i političkom životu Bosne i Hercegovine sve do iznenadna smrti 1935. godine.

Brčko nema previše ovakvih ličnosti i ne bi trebalo da ih lako zaboravlja.

 

Spasoje Radonjić

Izdvojeno