bdf.brcko@gmail.com

Vaš glas može osigurati da Brčko bude poštena i prosperitetna zajednica za sve???

Prvi zamjenik visokoga predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan apelira na birače u Distriktu da 15. studenoga izađu na izbore i glasuju. „Vaš glas može osigurati da Brčko bude poštena i prosperitetna zajednica za sve. Da bi se to dogodilo, trebate dati glas onim kandidatima za  koje vjerujete da će osigurati prijeko potrebnu transparentnost proračuna, reforme koje se odnose na dobro rukovođenje i razvoj infrastrukture. Ne dopustite biti izmanipulirani politikom koja se temelji na pitanjima identiteta i da vas plaše prošlošću”, rekao je supervizor.

Da bi osigurali integritet izbornoga procesa, policija i tužitelji vrijedno rade provodeći istražne radnje i procesuirajući slučajeve izborne prijevare, a građani bi organima vlasti trebali prijaviti svaki slučaj gdje sumnjaju na kupovinu, prodaju ili manipulaciju glasovima.

Provjera adresa svih stanovnika Distrikta je u tijeku i s provjerama će se nastaviti i nakon samih izbora. Oni koji nemaju prebivalište u Distriktu ne bi trebali pokušati glasovati u Distriktu. Takvi će pokušaji biti otkriveni i na njih će organi vlasti primijeniti odgovarajuće kaznene mjere, dodao je supervizor.

Na dan izbora, birači koji utvrde da su pogrešno registrirani za glasovanje putem pošte imat će mogućnost da to isprave i osobno glasuju na dva posebna biračka mjesta u Gimnaziji ˝Vaso Pelagić˝, na adresi Trg pravde 3. Do dana izbora, građani bilo koji dan mogu provjeriti s lokalnim Izbornim povjerenstvom odnosi li se ovo na njih, a ukoliko to bude slučaj, Izborno povjerenstvo će im odobriti da na dan izbora izađu na glasovanje izravno na jednom od ova dva biračka mjesta.

Neovisni promatrači iz inicijative “Pod lupom” bit će nazočni na svim biračkim mjestima u Distriktu. Birački odbori bi trebali osigurati da ovi nestranački promatrači mogu u svakom trenutku pratiti izborni proces, uključujući i proces brojanja glasova.

Supervizor podsjeća sve stanovnike Distrikta da je zabranjeno korištenje mobilnih telefona na biračkim mjestima.

Za sva biračka mjesta, organi vlasti su osigurali osobnu zaštitnu opremu kako bi se za vrijeme pandemije osiguralo sigurno okruženje za glasovanje. Ukoliko bolujete od Covida-19 ili ste u samoizolaciji, možete kontaktirati lokalno Izborno povjerenstvo na brojeve telefona 049/218-177 i 049/220-020 i zatražiti da vas posjeti njihov mobilni tim kako biste i vi mogli glasovati.

„Vrijeme je da se uzme u obzir vaš glas. Unatoč onome što vam neki ljudi govore, samo vi ćete znati kome dajete svoj glas. Ne prihvaćajte novac ili usluge u zamjenu za vaš glas, inače ste dio problema. Vaš glas predstavlja moć koju imate kao građani i trebali biste ga dati onim kandidatima koji su spremni raditi za svijetlu i prosperitetnu budućnost cijele zajednice “, dodao je supervizor.

Supervizor Scanlan posjetio je Brčko 5. studenoga i sastao se sa šefom policije Goranom Pisićem, glavnim tužiteljem Zekerijom Mujkanovićem, predsjednicom Lokalnog izbornog povjerenstva Andreom Štrkalj Mrkonjić i dugogodišnjim promatračem izbora iz inicijative za praćenje izbora “Pod lupom”, koju financiraju SAD, EU i OESS, Damirom Radenkovićem.

 

Izvor: ohr.int

Izdvojeno