bdf.brcko@gmail.com

Deset odjeljenja brčanske Gimnazije danas se nije pojavilo u školi, nije bolje ni u Ekonomskoj

Kako portal TIMES.BA saznaje danas u znak protesta zbog ne prekidanja i ne uvođenja ONLINE nastave koja učenicima i roditeljima predstavlja sigurnost od suzbijanja rizika širenja virusa COVID-19, što je uzrokovalo smrt jednog uglednog profesora ove škole.
Deset odjeljenja se danas nije pojavilo u na nastavi. Prema informaciji koju smo dobili od našeg izvora radi se o 210 učenika ove škole.
Treba napomenuti da su nedavno najmanje 4 odjeljenja u gimnaziji bila u izolaciji.

Takođe smo saznali da i u Ekonomskoj školi situacija nije ništa bolja. Naime 2 razreda su već u izolaciji a virusom COVID-19 zaražena su 3 prosvjetna radnika ove škole.
Naš izvor tvrdi da je u školama već odavno nestalo dezinfekcijiskog materijala i nema nikakvih naznaka da će ponovo biti istog.

Kako saznajemo u sindikatnim grupama obrazovanje socijalene mreže FACEBOOK. Prosvjetni radnici Brčko distrikta BiH žale se komentarima kako su škole najveće žarište virusa i kako vlasti i političari žele to da to zataškaju te uopšte ne mare za zdravlje učenika i prosvjetnih radnika.

Ministar (ŠEF) odjeljenja za obrazovanje SENAD OSMANOVIĆ se ne oglašava sa inicijativom o prekidu nastave i uvođenjem ONLINE nastave u Brčko distriktu.

Jedan od naših izvora tvrdi da je MINISTAR Osmanović na jednoj od sjednica Vlade Brčko distrikta izjvaio da se više neće održavati ONLINE nastava dok je on na poziciji ŠEFA ODJELJENJA ZA OBRAZOVANJE nakon čega je krenula burna rasprava i kritika na račun OSMANOVIĆA od strane drugih članova Vlade.

Kako smo saznali nastava u BRČKO DISTRIKTU se ne zaustavlja jer ne postoje uslovi za ONLINE nastavu. ONLINE nastava koja je bila u prošlosti u prvom valu virusa bila je ILEGALANA jer SOFTWARE (program) koji je Vlada nabavila za ONLINE nastavu zabranjen je za korištenje djeci koja nisu punoljetna. Mnogo je novčanih sredstava izdvojeno u ovaj software (program) ali izgleda uzaludno.

Na roditeljima i građanima ostaje samo da donesu samostalne odluke da li če njihova djeca pohađati nastavu u ovakvim (NE)uslovima ili ne, jer očito da su krizni štab i odjeljenje za obrazovanje u Brčko distriktu zakazali.

 

Izvor: times.ba

Izdvojeno