bdf.brcko@gmail.com

Moguće nove restriktivne mjere u Brčko Distriktu zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Zbog pogoršane epidemiološke situacije sutra će zasjedati Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH. Moguće je donošenje novih restriktivnih mjera u vezi s Covidom 19.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije sutra će zasjedati Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH. Moguće je donošenje novih restriktivnih mjera u vezi s Covidom 19.

Tokom popodneva, a zbog povećanog broja zaraženih virusom korona koji je evidentiran proteklih dana i u Brčko distriktu, planiran je sastanak Kriznog štaba brčanskog zdravstva, u koji su uključeni ljekari i drugi stručnjaci iz javnog i privatnog zdravstva Distrikta.

Šef Vladinog Odjela za zdravstvo i ostale usluge, predsjednik Kriznog štaba u zdravstvu i član Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Akif Pezerović kazao je da se posljednjih dana, drastično pogoršava epidemiološka situacija vezana za registrovane slučajeve zaraženih lica od virusa korona.

S obzirom da su u oba entiteta već preduzete neke mjere kao što su obavezno nošenje maski na otvorenom i ponovno privremeno uvođenje on- line nastave u školama i fakultetima, Pezerević je kao moguće nove mjere naveo identične odluke i Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta. On je naveo da se radi samo o pretpostavkama i da će se situacija sutra biti konkretnija.

Pezerević je za Radio Brčko kazao da stanje u Bolnici Brčko još uvijek nije alarmantno u vezi pacijenata oboljelih od korone. On je naveo da su smještajni kapaciteti do 80 kreveta, a ukoliko se situacija drastično pogorša, onda će se tražiti neka druga alternativna rješenja.

„Naravno, uvijek moramo imati u vidu da pandemija nije samo vezana za zdravstvo, nego i za ekonomiju, obrazovanje, sport, kulturu, predizbornu kampanju koja je u toku i druge oblasti života i rada“, još je napomenuo Pezerović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno