bdf.brcko@gmail.com

HDZ 1990 s puno razloga započeo predizbornu kampanju iz Brčko Distrikta BiH

HDZ 1990 je svoju predizbornu kampanju danas započeo iz Brčkog. “Time se želi ukazati na značaj ovog prostora za cijelu BiH za samu stranku, te za ljude koje ovdje okupljamo”, kazao je danas boraveći na području Distrikta, prvi čovjek stranke u Bosni i Hercegovini, Ilija Cvitanović.

„Za nas Brčko i cijela Posavina ima naročitu važnost. U aktuelnoj Skupštini Distrikta imamo jednog zastupnika, te će ovaj rezultat minimalno biti ponovljen na izborima. Ključno je da, kao i do sada, budemo ona snaga koja će imati razumijevanje za sve probleme ovdašnjih žitelja, te koja će u prvi plan stavljati takozvanog malog običnog čovjeka odnosno rješavanje njegovih problema“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović.

Po riječima Tomislava Stjepanovića, predsjednika brčanskog HDZ-a 1990 i zastupnika u ovdašnjem Parlamentu, prioritet HDZ-a 1990 u Distriktu je učiniti ovaj prostor prosperitetnim, ekonomski ga ojačati, te osigurati da mladi ne odlaze, već da se vraćaju u Brčko. Stjepanović je kazao da će navedeno realizovati zajedno sa svojim partnerima iz druga dva naroda.

“To ćemo uraditi kroz subvencioniranje stanogradnje i samozapošljavanje, ali i kroz pogodnosti za inozemno investiranje i razvoj sopstvenih prednosti kakve su one u poljoprivredi. Takođe ćemo osnažiti i one privredne grane po kojima je ranije Brčko bilo prepoznatljivo“, istakao je Stjepanović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u cijeloj državi u vezi sa predizbornim manipulacijama, posebno sa glasovima iz inozemstva, predsjednik Cvitanović je naglasio da nikoga ne želi okriviti, prije no što krivnja bude dokazana.

„Oni koji su spremni uzet nečiji osobni dokument, izmanipulirat ga i prijavit ga na krivu adresu, ti zaslužuju da budu procesuirani, odnosno odgovaraju. No, prije svega želim istaći da nitko nema pravo na ovaj način plašiti Hrvate van BiH u cilju da ne sudjeluju u izbornom procesu, odnosno da se ne prijavljuju za izbore, jer je jasno da samo učestvujući na izborima mogu uticati na događaje u BiH“, akcentirao je Cvitanović.

Visoka delegacija HDZ-a 1990 danas je položila i cvijeće i vijence na Spomenik palim braniteljima HVO u središtu Brčkog.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno