bdf.brcko@gmail.com

Novi predmeti iz oblasti izbornih prevara formiraju se svakodnevno u brčanskom Tužilaštvu, a krivične istrage otvaraju i proširuju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan BiH, u samo 15 dana, otvorilo sedam predmeta koji obuhvataju osam osumnjičenih. Ovo je za Oslobođenje potvrdio glavni tužilac ovog tužilaštva Zekerija Mujkanović.

Odranije su u pritvoru Slavko Blažević, Pejo Mendeš, Stojan Bavarčić, Mato Gluhaković i Jasmin Ravkić, a na prijedlog Tužilaštva pritvor je određen još dvojici zastupnika u Skupštini distrikta – Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću. Njih dvojica su osumnjičeni da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte.

Bogićević i Kojić, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru su pribavili, a zatim zloupotrijebili više od stotinu kopija ličnih karti građana i prijavili ih za glasanje iz Srbije. Na taj način su pokušali sebi stvoriti uslove za izvršenje krivičnog djela prevara pri glasanju, tako što bi iskoristili glasačke listiće i umjesto prijavljenih lica glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi, saopćeno je iz Tužilaštva

Jedino ste tužilaštvo koje se za sada spremno uhvatilo ukoštac sa zloupotrebama u vezi s prijavljivanjem građana za glasanje izvan BiH. Da li bi se ova krivična djela suzbila kada bi i druga tužilaštva slijedila vaš primjer, jer ovakvih prevara i zloupotreba ima širom BiH?

– Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, intenzivan fokus rada Tužilaštva Brčko distrikta BiH posljednjih dana usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih neregularnosti na ovom području.

Širimo istrage

Novi predmeti iz ove oblasti u ovom tužilaštvu formiraju se svakodnevno, a krivične istrage otvaraju i proširuju kako po prijavama građana, odnosno političkih subjekata, tako i od samog tužilaštva – po službenoj dužnosti.

Formirali ste šest predmeta – da li među tim predmetima ima i onih gdje ste djelovali po službenoj dužnosti ili su svi formirani na osnovu prijava građana i političkih subjekata?

– Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana distrikta za glasanje izvan BiH, ovo tužilaštvo je u samo 15 dana otvorilo sedam predmeta kojima je obuhvatilo osam osumnjičenih lica. Među onima koji su obuhvaćeni istragama su i tri aktivna zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, ali i otac jedne od zastupnica u ovom zakonodavnom organu. Pored predmeta u kojima su osumnjičeni identificirani, Tužilaštvo intenzivno postupa i u dva slučaja u kojima osumnjičeni za sada nisu određeni.

Možete li nam otkriti po kojem tačno principu su se odvijale prevare u vezi s prijavljivanjem građana za glasanje izvan BiH (u konkretnom slučaju s mjestom prebivališta u distriktu)? Da li se u tim slučajevima može govoriti i o krađi identiteta?

– Prijavljene neregularnosti u distriktu Brčko uglavnom se ogledaju u tome da su aktivni politički subjekti ili treća lica po njihovim nalozima kao birače za glasanje iz inostranstva prijavili građane koji imaju prebivalište na ovom području, pri čemu se sumnja na to da su na prijavama za glasanje potpisi birača najčešće krivotvoreni. U do sada otvorenim istragama početne informacije ukazuju na to da je jedan broj građana dobrovoljno predao lične dokumente, svjestan da će ih politički subjekti upotrijebiti na izborima, dok, s druge strane, određen broj njih nije bio upoznat sa svrhom davanja dokumenata. Jedan dio građana, pak, čak i ne zna na koji način su treća lica pribavila njihove lične podatke, niti da su ih upotrijebila u takve svrhe.

O krađi identiteta se, međutim, kao krivičnom djelu ne može govoriti, budući da zloupotrebe ličnih podataka krivičnim zakonodavstvom nisu na takav način zasebno propisane, ali se svakako podvode pod ona krivična djela koja Tužilaštvo upravo istražuje.

Da li ste ranijih godina imali ovakvih slučajeva i ukoliko jeste, koliko je istraga bilo i na koji način ste ih rješavali?

– Podsjećamo da je Tužilaštvo distrikta i ranije otvaralo predmete za krivična djela iz izborne oblasti po kojima je zatim proaktivno postupalo. Tako je u odnosu na opće izbore održane 2018. godine Tužilaštvo formiralo ukupno tri predmeta u kojima je provelo potrebne istražne radnje, da bi ih u kasnijoj fazi istrage dostavilo na nadležnost Tužilaštvu BiH. Koliko nam je poznato, Tužilaštvo BiH nastavilo je rad na sva tri predmeta, rezultat čega je nedavno podizanje optužnica protiv tri lica.

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Izdvojeno