bdf.brcko@gmail.com

Nakon izgradnje zaobilaznice i tehničkog prijema traže se nova sredstva za otklanjanje nedostataka

Ogromna sredstva građana izdvajaju se iz budžeta Distrikta za plaćanje grešaka nesposobne vlasti. Ovu apsurdnu činjenicu ilustrovat ćemo sa dva konkretna podatka.
Zbog nesposobnosti vlasti Brčko distrikta BiH da na vrijeme povuče i iskoristi kreditna sredstva za izgradnju zaobilaznice isplaćeno je na ime provizije 1.688.332,43 KM jer je vlada potpisala ugovor o kreditu, a da nije prethodno obezbijedila sve potrebne projekte, dozvole i druge uslove za početak izgradnje zaobilaznice.

Drugo,vlada se hvalila kako je izvršen tehnički prijem zaobilaznice i da je firma iz Banja Luke to uradila kvalitetno i jeftino.

No, odmah nakon upotrebne dozvole firma Javni putevi koja je implementirala ovaj projekt pojavila se za zahtjevom da joj se izdaju odgovoarajuće dozvole za rekonstrukciju kružnih tokova koji nisu kvalitetno izvedeni.

Postavlja se pitanje kako stručnjaci iz Javnih puteva, Odjela za javne poslove, nadzorni organi koji su skupo plaćeni, izvođači radova, firma za tehnički prijem nisu tokom izgradnje primjetili i preventivno djelovali. Tek nakon izgradnje zaobilaznice i nakon toga što su svi naplatili svoj rad sad se uočavaju greške i traže nova sredstva za otklanjanje nedostataka. Zar ove činjenice ne ukazuju i na ovom primjeru da se ovdje radi o kriminalu i korupciji, a da niko za to ne odgovara.

Vjerujemo da će nadležni organi utvrditi koje dozvolio sve te propuste i ko je odgovoran za to. Ili će, ipak, kao do sada, vinovnici ovih nedjela proći po onoj narodnoj pojeo vuk magaraca.

 

J.Č.

Izdvojeno