bdf.brcko@gmail.com

Postavljene zastavice na Trgu mladih povodom Dana nezavisnosti nije kazneno djelo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH donijelo je juče naredbu da se istraga neće provoditi povodom postavljanja zastavica Bosne i Hercegovine na Trg mladih 25.2.2020. godine jer, kako je navedeno, na osnovu provedenih istraga prijavljeno djelo nije kazneno djelo.

Na postavljene zastavice tada je reagovao gradonačelnik Siniša Milić koji je bio protiv ovakvog djela, a na njegovu izjavu odmah je reagovao i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić koji ga je podsjetio da Statut jasno propisuje da se u Brčkom može koristiti isključivo samo državna zastava BiH i da u tome ne vidi ništa sporno. Zbog ovog prijavljenog događaja Policija Brčko distrikta BiH je saslušala nekoliko osoba.

Podsjećamo, centralni gradski trg u Brčkom tada je bio ukrašen sa oko 1.000 zastavica Bosne i Hercegovine, a zastave su postavili članovi Udruženja građana “Stećak” u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH. Ovaj legalni postupak obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercogovine tada je podržao i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović.

 

Izvor: InfoBrcko

Izdvojeno