bdf.brcko@gmail.com

Kontrola adresa prebivališta u Distriktu: Izvršena provjera više od 3.800 adresa

U nadležnosti Vladinog Odjela za javni registar prema Zakonu o prebivalištu i boravištu BiH, u Brčko distriktu je u tijeku provođenje kontrole adresa prebivališta građana, koje je započelo 15. rujna.

Kontroliranje adresa i anketiranje građana provodi 41 anketar, a do sada je izvršeno ukupno 3.804 provjera. Potvrdio je to Hajrudin Jusufović, predstojnik Pododjela za osobne dokumente, dodavši kako su za 1.463 osobe potvrđene uredno prijavljene adrese, dok su kod 1.907 osoba utvrđene određene nepravilnosti koje će biti riješene u daljnjim procedurama.

„Od tih 1.907 osoba, provjerom je utvrđeno sljedeće: 112 osoba nije nađeno na adresi i nisu poznati osobama iz njihove okoline, nad njima će se vršiti daljnja provjera, 282 osobe su trenutno odseljene u inozemstvo, 17 osoba je preminulo, 24 osobe su preseljene na drugu adresu, dok je devet osoba je odbilo suradnju s anketarima“, rekao je Jusufović.

Za osobe koje nisu pronađene na adresi i osobe koje odbijaju suradnju s anketarima, Odjel za javni registar i anketari će vršiti koordinaciju s Policijom Distrikta koja će izaći na lice mjesta, sačiniti zapisnik prema kojemu će se dodatno u nekoliko navrata izvršiti potrebna provjera. Ukoliko se utvrdi da je osoba na adresi fiktivno prijavljena, slijedi pravni postupak, novčane kazne, pa i oduzimanje osobnih dokumenata i isprava.

Jusufović je istaknuo kako se aktivnosti provjere adresa odvijaju prema planu te kako do sada nije bilo većih problema u suradnji građana s anketarima. Dodao je kako se aktivnosti nastavljaju i u predstojećem razdoblju, a kontrole prijavljenih adresa trenutno se vrše u sljedećim mjesnim zajednicama: Četvrti juli, Brod, Meraje, Rijeke, Centar II, Centar V, Broduša, Ivici, Grčica, Klanac, Brezik, Brka, Prutače, Srpska Varoš, Kolobara i Bijela.

Iz Pododjela za osobne dokumente su apelirali na građane iz navedenih mjesnih zajednica da u skladu sa svojim mogućnostima daju potrebne informacije anketarima, a u suradnji sa svojim predsjednicima MZ i upraviteljima zgrada.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno