bdf.brcko@gmail.com

Zbog specifičnosti Distrikta gradonačelnik Milić predlaže svesrpsko političko jedinstvo

Gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić pozvao je sve srpske političke strane koje dobiju povjerenje građana u parlamentu, da formiraju širok koalicioni savez zbog specifičnosti Distrikta kao lokalne zajednice.

Izdizanje iznad stranačkih interesa poput Srba Mostara i Srebrenice, učinilo bi, kaže, relaksiranje političkih odnosa unutar srpskog biračkog tijela.

Kondominijum kao Arbitražna tekovina je garancija suvlasništva entiteta nad prostorom Distrikta, i to je ono što i državljanima Republike Srpske daje mogućnost da na ovom prostoru opstaju. Zato je pravljenje vlasti od svih srpskih stranaka, poslije izbora, od egzistencijalne važnosti.

– Najlogičnije je da se ovdje stvori široka srpska koalicija koja bi se izdigla iznad svih stranačkih i radila prije svega na očuvanju nacionalnih interesa državljana Republike Srpske. I SNSD će kao politička partija sa najviše poslanika u Skupštini Distrikta, očekujemo i takav izborni rezultat, raditi na tome -naglasio je Siniša Milić, član GO SNSD-a i gradonačelnik Distrikta.

Inicijativi SNSD-a stiže podrška iz PDP-a i SP-a. Kažu, vlast u Brčkom formira se na principima kao i Savjet ministara, od sva tri naroda, čiji predstavnici moraju voditi računa o trenutnim i budućim odnosima u Distriktu.

– Ono što je posebno bitno, odnosno što šira srpska koalicija srpskih političkih stranaka, i ko su ti predstavnici i oni moraju da budu respektabilni, da svom svojom snagom, političkim i ličnim autoritetom, staje iza toga – rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP-a, Brčko.

Slično razmišlja i Zoran Kokanović, predsjednik OO SP Brčko.

– Shvatajući složenost situacije političke u Brčkom, koja najviše liči na Savjet ministara BiH, pozdravljam tu inicijativu Gradonačelnika, i SP želi isto tako da što više srpskih poslanika čini buduću vladajuću većinu – rekao je Kokanović.

Iz SDS-a, koji je van vlasti više od godinu, nema odgovora da li su za postizbornu koaliciju sa ostalim strankama. To što bi srpski politički predstavnici napravili širi koalicioni dogovor, nije protiv bilo koga drugoga u Brčkom, kaže Milić.

– Dobar primjer je Mostar, dobar primjer je Srebrenica, i mislim da iz te saradnje ne treba isključivati ni jednu političku partiju, a naročito uzeti u obzir one političke ideje i programe koji su utemeljeni u srpskom narodu – dodao je Milić.

Srpske stranke, zbog toga najavljuju, da će predizborna kampanja biti vođena u fer atmosferi.

 

Izvor: RTRS

Izdvojeno