bdf.brcko@gmail.com

U BiH 453 zaaženih, najviše u jednom danu od početka epidemije

Slovenija bilježi 387 novih slučajeva COVID-a 19, BiH 453 a Hrvatska 542 nova slučaja zaraze.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu tvrde kako je unatoč porastu broja novozaraženih od početka sedmice stanje pod nadzorom EPA

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena 542 nova slučaja zaraze korona virusom, što je najveći dosad, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina.

Broj aktivnih slučajeva u toj zemlji trenutno je 2.206.

Među aktivnim slučajevima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

“Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18.989 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno su se oporavile 16.473 osobe od toga 165 u posljednja 24 sata”, saopćio je Stožer.
U samoizolaciji je trenutno 10.908 osoba.

Do danas su ukupno testirane 344.533 osobe, od toga 5.939 u posljednja 24 sata.
U BiH u četvrtak 453 novozaražena, najviše u jednom danu od početka epidemije
U Bosni i Hercegovini u četvrtak su potvrđena 453 nova slučaja zaraze korona virusom a pet zaraženih osoba umrlo je u posljednja 24 sata, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Od srijede su provedena testiranja nešto više od 2.200 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 296 osoba iz Federacije BiH, 155 iz Republike Srpske te kod još dvije iz distrikta Brčko.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju najveći skok broja novozaraženih u BiH u jednom danu  još od izbijanja epidemije u martu.

Približna takva brojka dosegnuta je samo posljednjeg dana jula kada je bilo 409 novooboljelih.

Pojedinačno su najveća žarišta Sarajevski kanton gdje je od srijede zaraza potvrđena kod još 44 osobe te Banja Luka koja ima 36 novozaraženih.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu tvrde kako je unatoč porastu broja novozaraženih od početka sedmice stanje pod nadzorom jer je 75 posto onih kod kojih je potvrđen virus SARS-CoV-2 povezano s poznatim žarištima i od ranije su u samoizolaciji.

Za razliku od Sarajeva, vlasti u Banjoj Luci imaju problem otkriti žarišta koja su prouzročila veliki broj novooboljelih u tom gradu.

“Virus je u populaciji i sporadično se javlja i u školama, zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim tvrtkama. Jednostavno se nalazi svugdje”, kazala je lokalnim medijima Jelena Todorović, ravnateljica banjolučkog Doma zdravlja , prenijela je Hina.

Unatoč povećanju broja novozaraženih i dalje je na snazi odluka donesena prošle sedmice kojom je dopušteno djelomičmo otvaranje nogometnih stadiona za publiku pa će tako reprezentacija BiH u večernjim satima nakon šest mjeseci igrati pred publikom u Sarajevu.
Na stadion “Grbavica” na kojemu će se igrati utakmica s reprezentacijom Sjeverne Irske bit će dopušten ulazak do 1.800 gledatelja od kojih se očekuje pridržavanje mjera zaštite.

U Sloveniji 387 novih slučajeva

U Sloveniji je u zadnjiih 24 sata s 3.665 testova potvrđeno 387 novih slučajeva zaraze COVID-om 19, što je najviše dosada, objavila je solvenska vlada u četvrtak.
Prethodni dan je uz gotovo četiri hiljade testova bilo 356 novozaraženih.

Budući da je u zemlji 116 slučajeva infekcije na sto hiljada stanovnika, Njemačka je još četiri slovenske regije proglasila epidemiološki riskantnima, pa je za veći dio države pri ulasku u Njemačku potreban negativan test na koronu.

Budući da je u velikom porastu broj hospitaliziranih, vlada je odredila otvaranje novih COVID odjela u bolnicama, te tzv. crvenih zona u domovima za starije.

Predstavnik vladina stručnog tima izjavio je sinoć da bi uz sadašnji negativan epidemiološki trend broj oboljelih od COVID-a u bolnicama mogao porasti na oko tristo, te da će za dvije sedmice biti jasnije jesu li nove vladine restriktivne mjere polučile rezultat.

 

Izvor: Agencije

Izdvojeno

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom...

BRČANSKI ŠIZOFRENI “SENSUS COMMUNIS”

Rezultati istraživanja pokazali su da je u Brčko Distrktu Bosne i Hercegovine došlo do refeudalizacije ekonomskih i socijalnih odnosa, da se društvena struktura uspostavlja...