bdf.brcko@gmail.com

PRIVATNA DRŽAVA Izetbegović pristao na igru Zagreba: Ponizio institucije, ali i partnera Komšića!

Posjeta Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Hrvatskoj ista je kao i ona Milorada Dodika Zagrebu. Potpuno jednaka, pristali smo na igru Hrvatske. Zvanična politika susjedne nam Hrvatske ponaša se kao da u BiH žive plemena! Kako drugačije okarakterizirati sve ovo što se desilo posljednjih dana.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prvo je kazao da neće ići u Zagreb, a onda je kazao da odlazi kao predsjednik stranke. Baš kao i Dodik, koji je kazao da u Zagreb ide kao predsjednik stranke.

Da bi opravdao Izetbegovića i Šefik Džaferović govorio je o susretu na nivou stranaka.

Gospodo nije ovo privatna država i u njoj ima još stranaka.

I ma koliko Izetbegović i SDA posjetu Zagrebu prikazivali kao posjetu predsjednika stranke, zvanični Zagreb je pobjednik. Poruka je poslana.

Posebno je problematično što je u Zagrebu na istom sastanku prisustvovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Ona je predstavljala institucije BiH. Šta su onda radili Čović i Izetbegović.

Oni su u Zagrebu omalovažavali institucije. Da nije tako Izetbegović i Čović bili bi u Hrvatskom saboru. Sve drugo su odnosi kakvim stremi Hrvatska, a priželjkuje ih Čović. Izetbegović ide iz greške u grešku.

Sada je zvanično jasno Zagreb BiH posmatra kao državu tri različita naroda, a ne državu građana.

Saopćenja iz Ureda Plenkovića, HDZ-a BiH jasno kažu da je nastavljen “dijalog s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH”.

Toliko o građanskom konceptu Izetbegovića kojeg je navodno zagovarao i zagovara. Pitanje je samo do kada će Željko Komšić sve ovo trpjeti.

Toliko smo puta sinoć čuli da je neophodno osigurati legitimno zastupanje tih naroda u BiH, tu onda Komšića nema. Ni Skopljakovića, ni inih osoba iz presuda Suda u Strazburu.

Sramotno i nadasve ponižavajuće.

Nakon Dodika, Plenković je na svoj prag uspio dovesti odvojeno i Izetbegovića, i to je njegova pobjeda. Sve to prije same posjete Pompea. I svima je jasno da odavno nema institucionalnog djelovanja između BiH i Hrvatske, kao što je Bakir i u samo državi BiH oformio različita vaninstitucionalna djelovanja, ali je pristanak na ovu hrvatsku igru posljednja kap u čaši vode.

 

Piše: A. Čorbo-Zećo
Izvor: nap.ba

Izdvojeno