bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježena Evropska sedmica sporta

Povodom Evropske sedmice sporta, koja se ove godine obilježava pod sloganom „BE ACTIVE“ gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević posjetili su na gradskom trgu u Brčkom izložbu sportskih rekvizita i sportske opreme poznatih svjetskih asova koju je upriličio ambasador sporta BiH u Briselu Boris Vrhovac.

Između ostalog, građani su mogli da vide oproštajni dres Maradone, dresove vrhunskih sportista Mesija i Ronalda, kompletnu opremu Novaka Đokovića itd.

Gradonačelnik Siniša Milić zahvalio se ministrici Gudeljević na posjeti i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije Evropska sedmica sporta.

„Na ovaj način promovišemo sport i zdrav život. Vidjeli smo vrhunsku izložbu sportskih rekvizita koji pripadaju zvijezdama različitih vrsta sporta i siguran sam da će izložba privući pažnju naših sugrađana. Ako kroz ovu aktivnost budemo ijedno dijete odvojili od računara i onoga što je boljka savremenog doba i usmjerili ga na bavljenje sportom, mislim da smo napravili dobar rezultat“, rekao je Milić.

Ministrica Gudeljević izrazila je zadovoljstvo zbog prve službene posjete Brčko distriktu BiH.

„Nije mogao biti ljepši povod posjete nego Evropska sedmica sporta. To je kampanja koju Evropska unija radi već duži niz godina i ove godine prvi put smo u Brčkom.
Svrha je da se obratimo mladima, ali i svima koji se ne bave sportom i da apelujemo da se okrenu sportu i postanu aktivni kao što i sam slogan kampanje kaže“, dodala je Gudeljević.

Ambasador sporta BiH u Briselu Boris Vrhovac, autor izložbe, rekao je da je u Brčkom izložio samo mali dio svoje bogate kolekcije i istakao da se jedan dio postavke nalazi u Banjoj Luci.

„Trebalo mi je dosta vremena da prikupim ovakve eksponate u vidu sportske opreme i rekvizita velikih sportskih asova. Osim vremena treba puno i ljubavi prema ovom hobiju kao i upornosti jer sam znao čekati i po nekoliko sati da dođem na red za potpis neke velike sportske zvijezde“, zaključio je Vrhovac i dodao da mu je želja da otvori muzej sporta u svom rodnom gradu Banjoj Luci.

Dio današnje manifestacije bili su i lokalni sportski klubovi KK „Lavovi“ Brčko, KBV „Jedinstvo Brčko“, Stonoteniski klub „SOKOL“, KMF „Šampion“, Odbojkaški klub „Lami“ i Biciklistički klub „Sveti Nikolaj“.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Anto Domić ranije su u Gradskoj vijećnici primili u službenu posjetu ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno