bdf.brcko@gmail.com

Slovenci ne priznaju brčanske testove na COVID-19, čemu onda služi PCR aparat u Brčkom!?

PCR laboratorija u Brčkom zvanično je počela sa radom početkom augusta i smještena je u prostorijama bivšeg kina „Oslobođenje“.

Cijena testa na COVID-19 je 160 KM ukoliko pacijent želi da dobije rezultat u roku od dva sata, a ukoliko želi da dobije rezultate u okviru 24 sata cijena je 120 KM.

Zvaničnici su PCR kabinet predstavili značajnim posebno što je omogućio prije otkrivanje inficirane osobe ali i da građani ne moraju više testiranja raditi u Tuzli.

Pored prednosti aparata i testova koji su predstavljeni u javnosti, Slovenija je objavila spisak država kojima priznaje PCR test, ali i spisak država od kojih ne priznaje test PCR. Među država koje Slovenija PCR testiranja ne priznaje nalazi se i BiH, što znači da ni testovi iz Brčko Distrikta nisu priznati.

Postavlja se pitanje, čemu onda služi kupljeni PCR aparat u Brčkom, koliko je plaćen i zašto ako je brčanskoj javnosti predstavljeno da se radi o kvalitetnom aparatu država Slovenija ne priznaje PCR test? Da li se uskoro može očekivati i da ostale države u Evropi ne priznaju test iz BiH kao i testove brčasnkog PCR aparat?

Redakcija je prolijedila upit slovencima vezano za PCR test a istovremeno pokušava dobiti i komentar i od nadležnih iz javnog zdravstva Brčko.

Na ovom linku možete pogledati spisak država koje je objavila Slovenija

https://www.nlzoh.si/o-nas/novice/46-aktualno/541-novica-73.

Izdvojeno