bdf.brcko@gmail.com

Izvještaj sa 67. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH

Na 67. redovnoj sjednici poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su u srijedu 23. septembra Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u prvom čitanju.
Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge rekao je da se ovim zakonom obezbjeđuje sistemski pristup u suzbijanju i liječenju od zaraznih bolesti. Pojasnio je da se sada u Brčko distriktu primjenjuje zakon Republike Srpske iz 1995. godine.

„Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH otklonit će mnoge nedoumice i probleme vezano, između ostalog, i za sankcije zbog kršenja zakonskih odredbi“, rekao je Pezerović.

U prvom čitanju usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Brčko distrikta BiH kojim se ovaj propis usklađuje s propisima na nivou BiH, prvenstveno sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.
„Tim zakonom definisan je novi oblik tehničkog pregleda, a to je preventivni tehnički pregled koji je u entitetima i Brčko distriktu propisivan zakonima o prevozu u drumskom saobraćaju i pravilnicima“, rekao je Mensur Kamenjašević, šef Pododjeljenja za javni saobraćaj i održavanje vozila u Odjeljenju za javne poslove Vlade Brčko distrikta. Istakao je da će izmjene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Brčko distrikta BiH omogućiti privrednicima jednoobrazan način postupanja u izvršavanju obaveze preventivnog tehničkog pregleda vozila, a inspekcijskim organima   jedinstven način postupanja u slučaju kršenja zakonskih odredbi.

Skupština je donijela Odluku o zaduženju Brčko distrikta BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu udjela  Brčko distrikta u raspodjeli sredstava instrumenata za brzo finansiranje od MMF-a, a doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica Skupštine prekinuta je u popodnevnom dijelu zasjedanja kod razmatranja prijedloga zaključka kojim se zadužuje Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove i Odjeljenje za javne poslove  u vezi s najpovoljnijom lokacijom za izgradnju novog mosta preko rijeke Save.

„Radi se o određenju Skupštine u smislu vođenja računa da se prilikom izrade prostornog plana Brčko distrikta odredi lokacija mosta o kojoj se preko državnih organa opet mora konsultovati s Republikom Hrvatskom. To je nešto što će se razmatrati u decenijama koje dolaze. Do konkretizacije i izgradnje mosta ima još puno  posla,  a ono što je važno jeste da se radi na revitalizaciji sadašnjeg mosta koji je naša veza s Gunjom i razradi modela da li da se uz postojeći gradi još jedan most“, pojasnio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta ističući da treba odrediti lokaciju novog mosta,

Rekao je da će Skupština nastaviti započetu sjednicu i istakao da ima još niz važnih zakonskih prijedloga i odluka koje će se usaglašavati do lokalnih izbora.

„Mislim da Skupština treba raditi do izbora uz nastojanje da se u parlamentu ne vodi predizborna kampanja. Dogovorili smo da s dnevnog reda ove sjednice skinemo zakone čiji su predlagači parlamentarni klubovi kako bi izbjegli mogućnost političke promocije ili politizacije“, rekao je predsjednik Kadrić.

Nagovijestio je da razmišlja o mogućnost da predloži ukidanje radio i televizijskog prenosa sjednica Skupštine do lokalnih izbora.

 

Izvor: SBDBiH

Izdvojeno