bdf.brcko@gmail.com

Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske brigade u Brčkom

Članovi Saveza udruženja boraca NOR-a “1941-1945” Brčko danas su obilježili 77. godišnjicu formiranja Šesnaeste muslimanske narodno-oslobodilačke udarne brigade. Centralna svečanost je u Mjesnoj zajednici Bukvik, gdje je brigada, na današnji dan,1943 i formirana. „Polaganjem vijenaca i cvijeća kod česme u Bukviku, željeli smo podsjetiti na značaj formiranja brigade koja, iako je nosila naziv “muslimanska” bila je istinski multietnička, te dala veliki doprinos, između ostalog, u borbama za oslobođenje Sarajeva i Odžaka”, kazao je predsjednik SUBNOR-a Brčko, Janko Vuković.

Da je brigada imala značaj u borbama širom, ne samo BiH, potvrđuju i gosti iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Gradačca i Vukovara, koji su prisustvovali današnjem obilježavanju.

Inače, današnja godišnjica, iskorištena je i za polaganje cvijeća na grob Ilije i Ane Pajić, na partizanskom groblju, takođe u Bukviku.

„Ova brigada je upamćena po svojoj hrabrosti i specifičnosti, jer u to vrijeme malo je bilo brigada koje su nosile nacionalni predznak, a bile su antifašističke, što zapravo potvrđuje koliko je taj antifašistički pokret stvarno bio opštenarodni“, rekao je Sead Đulić, predsjednik SUBNOR-a BiH.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno