bdf.brcko@gmail.com

Uzbuna u Odjeljenju za poljoprivredu: Poljoprivrednici bi mogli ostati bez podsticaja zbog lošeg Zakona i Pravilnika

Poljoprivrednici koji se bave voćarstvom i povrtlarstvom u Brčkom mogli bi ostati bez podsticaja za ovu godinu nakon što je na prijedlog resornog šefa Odjeljenja u Vladi distrikta Perice Burgića (SP) usvojen Pravilnik za podsticaj u kome je kao rok za podnošenje zahtjeva za ovu vrstu podrške iz Budžeta određen 30. septembar.

S obzirom da Pravilnik još uvijek nije ni objavljen u „Službenom glasniku distrikta“ teško je povjerovati da će oko 500 poljoprivrednika koji se bave ovom granom poljoprivrede u predviđenom roku uspeti da podnese zahtjevi za podsticaj. Situaciju otežava i činjenica da je rok za apliciranje u stočarstvu 1. decembar, tako da je gotovo nemoguće da se prijem zahtjeva organizuje isključivo za voćare i povrtlare.

Jedini način da se problem riješi jeste pristupanje izmjenama i dopunama Pravilnika po istoj proceduri kako je Pravilnik i usvojen.

Nakon što su izmjenama Zakona o podsticaju „posijali“ tužbe u poljoprivredi, o čemu je naš portal već pisao, u resornom odjeljenju tako su nastavili sa praksom donošenja akata koji su faktički postali neprimjenjivi i prije nego što su objavljeni u „Službenom glasniku“.

Ovo međutim nije vrhunac pravne rašomonijade u Brčkom, pošto je poslaničkom klubu SP nedavno pošlo za rukom da izmjene nepostojeći zakon, tačnije Zakon o podsticaju u privredi koji je pet godina ranije stavljen van snage.

 

Izvor: nula49

 

Izdvojeno