bdf.brcko@gmail.com

Izjava šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta BiH u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare“, izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

„Suzbijanje izbornih prevara ključna je komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora. To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, kako je takođe navedeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela. Misija poziva rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova.

Misija je spremna podržati svaki proces koji unapređuje izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore”, naglasila je Kavalec.

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte Željku Šulc, glasnogovornicu Misije OSCE-a u BiH putem telefona 061 131 625 ili putem maila zeljka.sulc@osce.org .

Izdvojeno