bdf.brcko@gmail.com

Protesti podrške obitelji ubijenog Edina Zejćirovića

Grupa građana se danas okupila u Brčkom ispred Osnovnog suda i održala mirni prosvjed kako bi izrazili podršku obitelji i prijateljima Edina Zejćirovića koji je mučen i ubijen 17. studenog 2019. godine u Brčkom.

Za ubojstvo Zejćirovića, po optužnici Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, tereti se Suan Halilovića, Samid Šabanovića, Nihad Hukića i Suvad Djedovića, a glavni pretres otvoren je 15. srpnja ove godine.

Suđenje je nastavljeno i danas, a Edinov otac, Enver Zejćirović, koji je danas bio pred zgradom suda, izrazio je žaljenje što je prošlo 10 mjeseci od ovog stravičnog događaja, a borba za pravdu je tek nedavno započela.

Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina
„Evo 10 mjeseci od ubojstva, borba je i dalje pred institucijama. Dokle će sve trajati, ja ne znam. Ali, ulažem sve neke svoje napore da bi ovo sve bilo kako treba. Imali smo neprijatnosti u nekoliko navrata, od izbacivanja mene iz suda kao oštećene strane u ovom postupku, pa do verbalnih sukoba s optuženicima, njihovo dobacivanje nama i ponovne prijetnje. Ionako sam dosta utučen, još mi i ovo treba sad“, kaže Zejćirović.

Jedan od sudionika današnjeg mirnog prosvjeda je i Edinov rođak, Asmir Smajić, koji kaže kako se nada da će Edinovi ubojice biti propisno kažnjeni.

„Narod je ovdje spontano došao da podrži familiju mog poginulog rođaka i da ubojice dobiju maksimalnu kaznu, da se ne ponovi nešto takvo u našem gradu. Ipak, to je bio nečiji otac, nečiji brat, rođak, prijatelj … Koliko god da dobiju, malo je“, rekao je Smajić.

Obitelji svirepo ubijenog Edina Zejćirovića, prema Zakonu o kaznenom postupku u Brčko distriktu, nije dozvoljeno prisustvovanje procesu suđenja iz razloga što postoji mogućnost da će ponovno biti pozvani u svojstvu svjedoka. Pravni zastupnik obitelji Zejčirović, Mirza Fazlić, ističe kako su se po tom pitanju u dva navrata obraćali postupajućem sudcu, no na podneske još uvijek nisu dobili odgovore.

„Zakon o kaznenom postupku u Distriktu, faktički marginalizira položaj oštećenog u samom kaznenom postupku. Smatram da ne postoje procesne prepreke da otac Enver i brat Kenan prisustvuju samom glavnom pretresu, ako neće biti naknadno ispitivani. Bez obzira što sam ja tu kao punomoćnik i što su upoznati o svemu onome što se tamo događa, jasna je njihova zainteresiranost za proces postupka“, ističe Fazlić.

Tijekom daljnjeg postupka, Tužiteljstvo će nastaviti s izvođenjem dokaza na kojima zasniva optužbe protiv četvorice optuženih za ubojstvo, izvršeno na svirep način, i otmice počinjene u sastavu grupe.

Izvor: RBD BiH

Izdvojeno