bdf.brcko@gmail.com

Izvještaj State Departmenta šamar javno prokazanim korumpiranim vlastima

Posljednji izvještaj State Departmenta o klimi za investiranje u Bosni i Hercegovini potpuno ogoljuje koruptivnost i nesposobnost bh. vlasti da pokrenu bilo kakve reforme koje bi omogućile ekonomski
napredak naše države, saopćeno je iz SDP BiH.

Uvodna tvrdnja iz izvještaja o “endemskoj korupciji” koju podržavaju i održavaju vladajuće strukture sama po sebi je dovoljna osuda i sramota za cijelu državu. To valjda jedino nije jasno Demokratskoj fronti, koja ih samoubilački podržava za mrvice učešća u javim preduzećima.

“Za SDA-ovu i HDZ-ovu vlast u FBiH predvođenu Fadilom Novalićem, posebno poražavajući trebao bi biti podatak da je njihova vladavina rezultirala činjenicom da State Department navodi da je trenutno u entitetu RS lakše registrovati preduzeće nego u Federaciji BiH. Tako je RS, koji je za Federacijom u prošlosti zaostajao “svjetlosnim godinama” zahvaljujući SDA-ovoj Vladi Federacije BiH došao u poziciju
konkurentnijeg dijela države. Zaključak State Departmenta se zapravo može smatrati posrednom preporukom američkim investitorima da novac ulažu u RS kao poslovno progresivniji dio države u odnosu na učmalu i zakržljalu FBiH. Izvještaj State Departmenta tako najbolje pokazuje kuda Federaciju BiH vode SDA i HDZ, čak i bez pomoći njihovog trećeg pobratima – SNSD-a Milorada Dodika.

Unatoč ovom šamaru, uvjereni smo da on nažalost neće dovesti do otriježnjenja domaćih vlasti.  Ipak, drago nam je da najveći prijatelji Bosne i Hercegovine, prije svega Sjedinjene Američke Države, potpuno otvoreno i javno imenuju pojave u Bosni i Hercegovini pravim imenom i jasno prozivaju odgovorne za takvo stanje. Jasan zaključak da su strani investitori dovedeni u nepovoljan položaj visokim stepenom korupcije i favoriziranjem firmi koje “službeno ili neslužbeno podržavaju različiti bosanskohercegovački nivoi vlasti”, dovoljna je optužba za SDA, HDZ, SNSD i njihove pratilje koje vladaju na svim razinama.

Ovom jasnom zaključku ne treba dodatno pojašnjenje, iako je u svom izvještaju State Department čitavo jedno poglavlje posvetio korupciji pod okriljem vlasti u Bosni i Hercegovini.  U odgovornim društvima i savjesnim političkim zajednicama izvještaj State Departmenta bi trebao biti dovoljan razlog za kolektivne ostavke vladajućih na svim razinama vlasti. Naravno, od nemoralne i koruptivne vladajuće klike, koju je takvom okarakterisao i State Department, takvu reakciju ne treba očekivati”, navode iz SDP BiH.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno