bdf.brcko@gmail.com

Započne provjera adresa prebivališta građana Brčko Distrikta jer ima puno prijavljenih koji ne žive u Distriktu

U Brčkom bi od sljedećeg utorka trebalo da počne provjera adresa prebivališta građana Distrikta. Kontrola prijavljenih adresa građana, prema Zakonu o prebivalištu, u nadležnosti je Odjeljenja za javni registar i vršeće se naredna tri mjeseca.

Za provođenje ovog projekta biće angažirano 41 lice po ugovoru o posebnim poslovima, a svi oni će proći posebne edukacije neophodne za obavljanje ovog posla.

Šef Podojeljenja za lična dokumenta Vlade Brčko distrikta Hajrudin Jusufović, kazao je da je anketiranje građana trebalo da počne još u martu, međutim, pandemija virusa korona i nedostatak novčanih sredstava, prolongirali su implementaciju ovog projekta.

„Nismo imali dovoljno sredstava Budžetom predviđenim za 2020., a i epidemija kovida učinila je sve da u tom periodu nismo mogli početi ovu aktivnost, bez obzira što smo kadrovski bili spremni za to. Rebalansom od prije mjesec dana osigurana su sredstva, tako da će od utorka sve biti spremno za početak te aktivnosti po mjesnim zajednicama“, istaknuo je Jusufović.

Jusufović je ovom prilikom kazao da je za realizaciju ovog projekta potrebno 147.000KM.

„S obzirom na to da sredstva predviđena rebalansom za 2020. godinu iznose 107.000 maraka, mislim da će to biti dovoljno za početak ove aktivnosti. Isto tako, mislim da će pored toga, ukoliko bude potrebno, Vlada Brčko distrikta izdvojiti i dodatna sredstva“, rekao je Jusufović.

Anketiranje će se vršiti svaki dan od 8 do 20 časova, a za ona lica za koja se utvrdi da su prijavljeni u Brčkom, a tu ne žive, predviđene su novčane kazne, a moguće je i oduzimanje ličnih dokumenata.

Jusufović je istakao da su u kontrolu adresa uključene i međunarodne organizacije OEBS i OHR. Projekt se, između ostalog, provodi kako bi i građani shvatili da u Brčkom ima prijavljenih lica koja ne žive u Distriktu, a ostvaruju određene benefite koji, prema njegovim riječima, opterećuju budžet Distrikta kod socijalih davanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i slično.

 

Izvor: HIT TV

Izdvojeno