bdf.brcko@gmail.com

S hotelijerima i restoraterima razgovarano o problemima izazvanim korona virusom

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević održao je danas zvanični sastanak s delegacijom Udruženja hotelijera i restoratera Distrikta na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Predstavnici turističke i ugostiteljske struke iznijeli su probleme kojima se suočavaju, a koji su nastali u uslovima evidentnog pada prometa u okviru globalnih ograničenja kretanja i okupljanja kao mjera u sprečavanju epidemioloških rizika prenošenja zaraze korona virusa – COVID-19.

Tokom sastanka data je i analiza efekata dosadašnjih mjera koje je Vlada Brčko distrikta BiH donijela, a koje su u značajnoj mjeri sačuvale radna mjesta u ugroženim sektorima i omogućile opstanak poslovne aktivnosti u ovim objektima. Analizirane su i mjere drugih nivoa vlasti u BiH kao i mjere iz okruženja kao komparativni okvir za eventualnu primjenu u Brčko distriktu BiH u narednom periodu.

U Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu saslušani su svi problemi predstavnika turizma i ugostiteljstva i s obostranom saglasnošću dogovorena je intenzivna komunikacija u njihovom daljnjem rješavanju.

 

Izvor: Vlada BD BiH

Izdvojeno