bdf.brcko@gmail.com

Od januara sljedeće godine elektronska registracija poslovnih subjekata u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potpisao je Ugovor o savjetovanju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, čime je ozvaničena saradnja u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), koji provodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a.

Projektom su provedene strukturalne reforme, kako na lokalnom tako i na entitetskim nivoima s ciljem pružanja brže, jeftinije i kvalitetnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu u okviru Projekta Brčko distriktu BiH je uz koordinacijske aktivnosti Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH osigurana tehnička pomoć s ciljem unapređenja zakonskog okvira u oblastima registracije poslovnih subjekata te se pristupilo i nabavci opreme i softvera za uspostavu Integrisanog sistema za elektronsku registraciju poslovnih subjekata.

Početak implementacije novog sistema registracije planiran je za januar 2021. godine. Integrisani sistem će u potpunosti implementirati evropski princip „interoperabilnosti“. Pored mogućnosti sigurnog i pouzdanog podnošenja zahtjeva za registraciju poslovnog subjekta elektronskim putem, uspostavljanjem Integrisanog sistema smanjuje se mogućnost greške ljudskog faktora, povećava transparentnost procesa, omogućava pretraživanje dostupnih imena za nove kompanije, prestaje obaveza objave registracije u službenim glasilima, što na kraju doprinosi značajnijim uštedama u vremenu i novcu za investitore, ali i javnu upravu.

Uvođenje integrisanog sistema za elektronsku registraciju privrednih subjekata je prvi korak u procesu digitalne transformacije usluga u BiH. Upravo digitalizacija i interoperabilnost jesu modeli kojim možemo povećati efikasnost javne uprave u BiH, unaprijediti poslovno okruženje i pružiti bolju uslugu investitorima poštujući kompleksnost političkog uređenja Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno