bdf.brcko@gmail.com

SAOPŠTENJE: ODGOVOR BRČANSKOG FORUMA NA OPTUŽBE SPD-a

Dana 24.08.2020. godine, na portalima otisak.ba, infobrcko.com i ebrcko.com, objavljen je tekst naslova: „Pokret SPD Brčko: Zašto se isplaćuju naknade za obavezu koju izvršavaju u toku radnog vremena“, u čijem dijelu se spominje portal Brčanski Forum, a čiji je autor Pokret SPD Brčko.

U vezi sa dijelom teksta u kome se pominje direktno ili indirektno portal Brčanski Forum, smatramo značajnim navesti nekoliko stvari:

1. Prije svega, pozivamo Pokret SPD Brčko da sva svoja saopštenja i tekstove bez ikakvog ustručavanja i dalje dostavlja na adresu portala Brčanski Forum i isti će biti „redovno i korektno“ preneseni.

2. Međutim, time neće biti pošteđeni eventualnih naknadnih članaka na Brčanskom Forumu, a u kojima se kritički preispituju stavovi i političko djelovanje Pokreta SPD Brčko. Kritičko razmišljanje je esencijalni dio dobrog novinarstva i na portalu Brčanski Forum nijedan politički subjekat nije bio pošteđen takvog razmišljanja.

3. Pozivamo Pokret SPD Brčko da obrazloži šta konkretno podrazumijeva pod „grubim izvrtanjem činjenica“ i „tendencioznim pisanjem“ Brčanskog Foruma protiv Pokreta SPD Brčko? Takođe ih pozivamo da javno objave demant na takva „tendenciozna pisanja“ i „gruba izvrtanja činjenica“ ako ista postoje, jer Brčanski Forum neće prestati da radi, kritički preispituje i piše, a svakako će kao transparentan i otvoren portal, u skladu sa svim standardima demokratskog društva i profesionalnog novinarstva, u potpunosti prenijeti svaki demant na pisanja koja se pojave na portalu.

4. Pozivamo Pokret SPD Brčko da se uzdrži od demagoških i bombastičnih navoda o tome da neko „prijeti“ kako će se „pozabaviti čelnim nosiocima aktivnosti u zajedničkoj listi i nastupu Naroda i Pravde Brčko i Pokreta SPD Brčko“, ili da barem podrobnije objasni kako navedeno „pozabavljanje“ predstavlja prijetnju u kontekstu novinarsva i slobode govora, a imajući u vidu i mogućnost objave demanta na svaki članak ili tekst.

Brčanski Forum, kao portal koji unutar redakcije nema politički 
 aktivnih osoba na lokalnim izborima 2020. godine, planira, po dostavljanju ovjerenih listi, 
 kritički preispitati sve političke subjekte koji će se kandidirati na području Brčko 
 Distrikta BiH, a posebna pažnja biće posvećena, odnosno posebno ćemo se „pozabaviti“, 
 predstavljanjem „novih“ političkih subjekata i njihovih političkih platformi.

5. Obzirom da Pokret SPD Brčko navodi da daje podršku nezavisnom i slobodnom novinarstvu te da osuđuje svaki vid napada na novinare, ovom prilikom ih podsjećamo da nisu konkretno osudili, niti se javno ogradili, od nasilnog gašenja slobodnog i nezavisnog portala Brčanski Forum, izazvanog člankom koji je kritički preispitao logiku političkog saveza socijaldemokratije i stranke desnog centra (Pokreta SPD Brčko i NiP-a), a bez javno objavljene zajedničke političke platforme oko koje je takav politički savez nastao.

6. Brčanski Forum pozdravlja tendenciju Pokreta SPD Brčko da se u političkom djelovanju bavi „programima i inicijativama usmjerenim za stvaranje boljih uslova za život građana Brčko Distrikta BiH i vraćanju njihovog dostajanstva“ te ih pozivamo da javno objave navedene programe i inicijative kako bi se javnost u demokratskom društvu mogla upoznati i kritički osvrnuti na iste.

7. Brčanski Forum pozdravlja i tendenciju Pokreta SPD Brčko da bilo kakve napade rješava „u redovnim demokratskim procedurama i pred pravosudnim institucijama“.

8. Brčanski Forum se u potpunosti ograđuje od demagoškog dijela saopštenja Pokreta SPD Brčko u kome se govori o „izgubljenim foteljama“ i spremnosti onih koji se boje gubitka fotelja da „bilo kakvim instrumentima od prijetnji pa do raznih podvala putem medija i duštvenih mreža“ sačuvaju iste.

Ono čega se bojimo je da će objektivne kritike političkih subjekata na području Brčko Distrikta BiH dovesti do pokušaja politiziranja našeg portala i ponovnog nasilnog gašenja istog, kao što je to već jednom bio slučaj.

Međutim i na to smo spremni. Jedan takav udar već smo preživjeli.

Da zaključimo, u potpunosti smo svjesni da se ovdje ipak ne radi o Pokretu SPD, njegovom širem članstvu i njihovim primjedbama na naš rad, jer mi do sada nikada nismo kritički, ili na bilo koji drugi način, pisali o ovoj stranci/pokretu, osim što smo korektno prenijeli nekoliko njihovih saopštenja. Ovdje se zapravo radi o Mirsadu Đapi i našem pisanju o njegovoj podršci Narodu i Pravdi Brčko, a zarad tridesetog mjesta na njihovoj listi, samo kako bi očuvao iluziju da je potencijalno još uvijek politički živ. Time je, po ko zna koji put, demantirao i degradirao sebe i ono što je u prethodnom periodu radio te ponovo potvrdio da osim želje za vlašću ne sadrži NIŠTA vrijedno spomena.

 

Brčanski Forum

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...