bdf.brcko@gmail.com

Pripadnici Oružanih snaga Britanije u BiH učestvuju u vježbi ‘Brzi odgovor 2020

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, objavio je na svom Twitter profilu da su pripadnici dijela britanskih snaga stigli u BiH.
Oni bi trebali učestvovati u zajedničkoj vježbi Snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) i Oružanih snaga BiH “Brzi odgovor 2020.” koja će se održati u BiH od 31. avgusta do 5. septembra.
“Britansko vojno osoblje je stiglo u BiH za vježbu ‘Brzi odgovor’. Evo strateškog aviona Antonov AN-124 u bazi Britanskog vazduhoplovstva (RAF) Brize Norton, dok se utovara oklopnim vozilima britanske vojske Foxhound i MAN kamionima i oklopnim vozilima za podršku”, navodi se u opisu fotografije koju je Field okačio na svoj Twitter nalog.

Vježba “Brzi odgovor 2020.” će se održavati širom BiH od 31. avgusta do 5. septembra s ciljem da omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajedničku obuku za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.
EUFOR i Oružane snage BiH već nekoliko mjeseci planiraju vježbu u kojoj će učestvovati 20 država jedinstveno pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon.
Zemlje učesnice uključuju Austriju, Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Ova vježba je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a i održava se svake godine, ali zbog pandemije korona virusa iz EUFOR-a su ranije istakli da će sve zemlje učesnice u potpunosti poštovati međunarodne mjere zaštite za COVID-19, kao i mjere izdate od strane BiH i EUFOR-a.

Izvor: slobodnaeuropa.com

Izdvojeno