bdf.brcko@gmail.com

Inspekcija R Srpske je uvozniku sa sjedištem u Brčko Distriktu zabranila uvoz grožđa iz Albanije zbog povećanog pesticida

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je uvozniku sa sedištem u distriktu Brčko zabranila uvoz 12.426 kilograma stonog grožđa poreklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida, prenosi Srpskainfo.
– Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode u Bijeljini u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida Chlorpyrifos iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla – navodi se u saopštenju.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rešenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, te naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Izvor: blic.rs

Izdvojeno