bdf.brcko@gmail.com

VLADA FORMIRALA CIJENU KOMERCIJALNIH PCR I SEROLOŠKIH TESTOVA ZA COVID-19 BEZ ZAKONSKOG UPORIŠTA

Ako je sudeći po brčanskoj praksi i realnosti, kada biste pitali vladajuće u Brčko distriktu BiH šta su to principi pravne države i vladavine prava, vjerovatno biste dobili odgovor da se radi o najljepšim bajkama braće Grimm.

     U srijedu, 19.08.2020. godine, na prijedlog brčanskog Pododjeljenja za javno zdravstvo, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge predložilo je brčanskoj Vladi visinu cijene za komercijalne PCR i serološke testove na COVID-19.

     Međutim, kako saznajemo, dvije stvari ostale su prešućene u vezi sa ovom viješću.

     Prvo, nije obazložen način kako se uopšte došlo do cijena za komercijalno testiranje. Da li se opet radi o klasičnom brčanskom prepisivanju od entiteta, kantona ili zemalja iz okruženja, ili se pak radi o stvarnim tehničko-tehnološkim i medicinskim troškovima na osnovu kojih je formirana cijena? Nikada nećemo saznati, a nisu saznali ni vladajući, jer kako saznajemo takvo obrazloženje nije ni bilo sastavni dio odluke kojom je cijena utvrđena.

     Drugo i daleko značajnije je da je navedeno formiranje cijene izvršeno bez zakonskog osnova. Tragedija u cijeloj priči je u tome da su vladajući o nepostojanju zakonskog osnova bili obaviješteni od nadležnog organa koji daje pravna mišljenja na prijedloge akata Vlade. Upozoreni su da Statut Brčko distrikta BiH jasno propisuje da se novčane naknade i javna ovlaštenja organa javne uprave i institucija Distrikta mogu propisati isključivo zakonima Skupštine, a ne podzakonskim aktima Vlade.

     Međutim, takva upozorenja brčanskoj vladajućoj većini ne predstavljaju apsolutno ništa. Odluka je usvojena, cijene formirane, a kriteriji po kojima je to urađeno i zakonski osnov – ko ih šiša. Bitno je da keš kapa, ostalo je manje-više nebitno.

    Građani mogu potražiti pravnu zaštitu od ovakve nezakonite i nestatutarne samovolje vladajućih inicijativom kod Apelacionog suda Brčko distrikta BiH za ocjenu statutarnorsti/zakonitosti navedene odluke. Jedino ovaj pravni mehanizam preostaje za kakvu-takvu zaštitu načela vladavine prava i pravne države u Brčko distriktu BiH.

J.I.

Izdvojeno