bdf.brcko@gmail.com

Spalionica medicinskog otpada u krugu bolnice u blizini kuća stanovnika brčanskog naselja Meraje

Stanovnici brčanskog naselja Meraje zabrinuti su zbog spaljivanja patološkog medicinskog otpada u krugu bolnice nedaleko od njihovih kuća.
Samo nekoliko metara od prvih kuća u naselju Meraje nalazi se spalionica koja proizvodi neugodan miris i utječe na lošu kvalitetu života. Stanovnici upozoravaju da čak i fasade pocrne od dima.
“Imam problem s disanjem, sedamdeset mi je godina, nije jednostavno ni gledati a kamoli udisati onaj smrad”, priča mještanin Sadik Krako.
“Obraćali smo se nekoliko puta, ali bez odaziva, niko to nije shvatio ozbiljno. Imam snimke svaki dan šta se spaljuje, prozor se ne može otvoriti da se izrači kuća, katastrofa”, dodaje Fadila Spahalić.
Smiljana Čolaković, stručna saradnica za sigurnost i zaštitu na radu u brčanskoj bolnici, tvrdi da nema mjesta zabrinutosti te da su po nalogu Inspektorata, kojem se žalio veliki broj građana urađena ispitivanja i da je sve u dozvoljenim količinama.
“Na osnovu njihovog izvještaja dobili smo rezultat da su emisije u dozvoljenim koncentracijama, odnosno, ni jedna od ispitivanih polutanata nije prešla granicu dozvoljenu za emisiju u vazduh. Ovim potvrđujemo da ne vršimo nikakva prekoograničenja”, ističe ona.
Naše interesovanje za ovu temu je probudilo i javno zdravstvo, koje je razmatralo ovaj problem te konkatiralo Inspektorat da se utvrde činjenice.
“Moguće je da sagorijevanje i nije najpotpunije pa se pojavi dim i osjeti se i određeni neugodan miris”, navodi Akif Pezerović, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge (SzBiH).
Prema Pezerovićevim riječima, planira se i nabavka druge peći koja bi na kvalitetniji način riješila ovo pitanje.
Na naše pitanje da li postoji mogućnost da se lokacija spalionice promijeni, dobili smo kratak odogovor da postoji dosta mogućnosti, ali da zasad nema promjena.

 

 

Izvor: akta.ba

Izdvojeno