bdf.brcko@gmail.com

KAKO SE SLABAŠNIM OSUDAMA ETNIČKI MOTIVIRANIH NAPADA U BRČKOM ŠTITI POLITIKA VLADAJUĆE VEĆINE

Danas, 21.08.2020. godine, na kolegiju Vlade Brčko distrikta BiH našla se informacija Policije Brčko distrikta BiH o etnički motiviranom napadu navijačke grupe na tri osobe, a koji je izvršen 19.08.2020. godine na Partizanskom groblju u Brčkom.
Kako prenosi portal infobrčko: „Kolegij Vlade osudio je navedeni napad, kao i sve druge događaje ove vrste koji su se desili u prethodnom periodu. Na kolegiju je iznesen i stav da politički subjekti u Brčko distriktu BiH imaju odgovornost da ne dopuštaju politizaciju ovakvih događaja koji mogu uznemiravati javnost i da svojim aktivnostima ne trebaju doprinositi podizanju tenzija već suzbijati takve pojave u multietničkoj sredini kakav je Brčko distrikt BiH, te da je potrebno dati punu podršku nadležnim institucijama da rade svoj posao.“
Naša vijest bi se završila ovdje, ali nam kritičko razmišljanje i želja da javnost upoznamo sa svim činjenicama, ne dozvoljava da se ovdje zaustavimo. Reakcija brčanske Vlade je u najmanju ruku sramotna, iluzorna i kukavička, stvorena sa namjenom da pomete stvari pod tepih i ne kvari djelovanje vladajućih u vrijeme prije izbora.
Prije svega, treba stvari nazvati pravim imenom i upoznati javnost o pojedinostima konkretnog događaja. Kako nezvanično saznajemo, šest brčanskih navijača Fudbalskog kluba Partizan, u etnički motiviranom napadu, napalo je tri osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima se nalazila i trudna djevojka, pri čemu je jedna osoba brutalno pretučena uz psovke na nacionalnoj osnovi. Strašno je da se ovakve stvari dešavaju 2020. godine u jednom multietničkom gradu kakav je Brčko. Strašno jeste, ali je istovremeno naša realnost.
Međutim, ono što je strašnije je način na koji Vlada Distrikta osuđuje ovakav napad. Umjesto da ga predstavi i osudi kao pojedinačan događaj u kome su na etničkoj osnovi napadnuti pripadnici bošnjačke nacionalnosti, Vlada Distrikta ga utapa u osudu nekih ranijih etnički motiviranih napada. Time je suština osude oskrnavljena dvojako. Prvo, osudom je učinjena nepravda prema žrtvama konkretnog napada jer je njihova pojedinačna trauma iz konkretnog događaja koji je trebao biti isključivi predmet osude, umanjena time što je osudom Vlade Distrikta utopljena u more drugih i drugačijih napada i trauma. Drugo, težina osude prema počiniocima ovog gnusnog čina je izblijedila na način da je osuda njihove pojedinačne odgovornosti, u konkretnom slučaju, umanjena time što je osudom Vlade Distrikta utopljena u more drugih i drugačijih odgovornosti i gnusnih činova.
Frapantno je da Vlada Distrikta dokazuje svoj motiv za ublažavanje etnički motiviranih napada u Brčkom, odnosno svoj motiv za distorzijom brčanske realnosti, na način da poziva političke subjekte da ne ispolitiziraju navedeni događaj, da ne podižu tenzije i da ne uznemiravaju javnost.
Istovremeno je i paradoksalno da Vlada Distrikta zamjenjuje teze na način da buduće konkretne osude ovog nemilog događaja unaprijed naziva podizanjem tenzija, politizacijom i uznemiravanjem javnosti, a da istovremeno ne vidi ili ne želi da vidi, da svojom jalovom osudom i nemogućnošću da javno osudi samo i isključivo svaki pojedinačan slučaj, upravo politizira konkretan slučaj, koji je već sam po sebi uznemirio brčansku javnost, utopivši ga u svakom smislu u brčansku blatnjavu politiku talova i principa: „ja tebi – ti meni, samo ba šuti i ne pričaj puno“.
Drugim riječima, brutalno prevedeno, Vlada Distrikta poručuje: „Ovi“ su pretukli „One“. Osuđujemo „Ove“ i sve druge ranije koji su kao „Ovi“, a nemoj ko da bi rekao šta se stvarno desilo i osudio konkretan događaj, jer time podiže političke tenzije, politizira stvari i uznemirava javnost.
Svojom nesposobnošću da jasno i glasno osudi konkretan događaj, Vlada Distrikta nam nažalost posredno poručuje da je multietničnost u Brčko Distriktu moguća isključivo po principu: „Jesu oni, ali i mi smo“. E pa gospodo, taj princip je moguć, ali isključivo ako se stvari na pojedinačnom nivou adekvatno osude. Da ste javno, jasno i glasno, osudili konkretan događaj, pa da sutra isto tako javno osudite konkretan događaj u kome naprimjer navijači Željezničara napadaju osobe hrvatske ili srpske nacionalnosti, onda bismo mogli govoriti o pomenutom principu, a koji nam bez ikakvih značajnih i konkretnih osuda, posredno namećete kroz vašu jalovu, uopštenu osudu. Ovako ste samo pomeli stvari pod tepih, a svaku buduću konkretnu osudu brčanskih političkih subjekata unaprijed ste sveli na politizaciju, podizanje tenzija i uznemiravanje javnosti. Nažalost, na taj način ste, opet posredno, multietnički život u Brčkom sveli na iluziju.

Ako zamislimo multietničko Brčko kao osobu koja treba da se pogleda u ogledalo nakon što se gadno posjekla poslije brijanja, Vladinom osudom, Brčko se gleda u ogledalo držeći krpu preko posjekotine i to samo iz razloga da ne mora prihvatiti realnost i vidjeti vlastitu naruženost.
Brčko mora smoći snage da se pogleda u ogledalo i javno stvari konkretizira i nazove pravim imenom te da se ovakav događaj konkretno i javno osudi kako od Bošnjaka, tako i od Srba i Hrvata. Ali kako da se to desi, kada vladajući koji predstavljaju ovaj grad, mute vodu i stvari kvalifikuju onako kako im u datom momentu politički odgovara, pri tome unaprijed svaku konkretnu osudu nazivajući podizanjem političkih tenzija i uznemiravanjem javnosti.
Stoga, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, da bismo istinski multietnički živjeli u našem gradu, osudimo pojedinačno, konkretno i javno svaki ovakav događaj. Ne metimo stvari pod tepih kako to radi brčanska Vlada, jer time sami postajemo kreatori iluzije u kojoj živimo i djelujemo, pri čemu, za razliku od brčanske Vlade, mi od te iluzije nemamo apsolutno ništa.

 

J.I.

 

Izdvojeno