bdf.brcko@gmail.com

Usvojena Odluka o utvrđivanju cijena za komercijalno testiranje na COVID-19

Vlada Brčko distrikta BiH na jutros održanoj 113. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju cijena za komercijalno testiranje na COVID-19 u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge – Pododjeljenju za javno zdravstvo.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da su definisane dvije cijene RT PCR testiranja i to od 160 KM i 120 KM, te serološko testiranje od 40 KM.

„Ukoliko neko želi da se hitno testira na COVID-19 cijena je 160 KM i rezultate će dobiti u okviru dva sata, a ukoliko osoba želi da dobije rezultate u okviru 24 sata cijena je 120 KM.  Odlukom je definisana cijena i za serološko testiranje po cijeni od 40 KM po testu. Iako je znatno povećan broj pozitivnih na COVID-19 mogu reći da je na određeni način došlo do stabilizacije kada su u pitanju pozitivne osobe na COVID-19 što ukazuje da se, ipak, sve ovo drži pod kontrolom”, kazao je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo dr. Anđa Nikolić kazala je da je cijena testiranja PCR zatvorenog tipa, gdje se rezultati dobijaju u okviru dva sata, na tržištu znatno skuplja u odnosu na otvoreni PCR test i naglasila da će se sva testiranja raditi u Pododjeljenju za javno zdravstvo.

„Ako neko treba i mora da ima ovaj test u roku od dva sata može da dođe ujutro od 7.30 do 9.30 sati gdje ćemo uzeti bris i poslati da se test uradi. Nakon toga više neće moći ići brzo testiranje s obzirom da samo jedna ekipa radi na otvorenom i zatvorenom PCR sistemu. Kada se uđe u proces rada na otvorenom PCR sistemu onda se više ne može raditi na drugom sistemu. Komercijalna testiranja moći će se izvršiti u Pododjeljenju za javno zdravstvo do 13.00 sati gdje se uzimaju brisovi i šalju u laboratoriju i ona će biti najkasnije sutradan gotova. Što se tiče serološkog testiranja ono se može raditi svaki dan do 15.00 sati”, kazala je Nikolić i napomenula da vikendom Pododjeljenje ne radi i da se neće moći vršiti komercijalno testiranje.

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno