bdf.brcko@gmail.com

ZAKON O ADVOKATSKOJ DJELATNOSTI U BRČKO DISTRIKTU BIH: Podnijet zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona

Advokati u Brčkom i dalje su trn u oku pojedinim političarima, što potvrđuje i zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine (“Sl. glasnik Brčko distrikta BiH”, br. 4/2019), koji je predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić uputio tamošnjem Apelacionom sudu da bi prekinuo nadležnosti entitetskih komora na tom području.

Brčanski advokati su se polovinom januara vratili u sudnice, nakon skoro devet mjeseci, koliko je trajala obustava rada zbog uvođenja u sistem fiskalizacije.

Međutim, uprkos odluci Apelacionog suda distrikta s kraja prošle godine da odredba koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti Zakona o fiskalnim sistemima (“Sl. glasnik Brčko distrikta BiH”, br. 22/2016 i 48/2018 i 1/2020 – odluka AS) nije u skladu sa Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (“Sl. glasnik Brčko distrikta BiH”, br. 2/2010 – prečišćen tekst), te da se vraća na snagu odredba Zakona o fiskalnim sistemima iz 2016. godine, prema kojem se iz sistema fiskalizacije isključuju advokatska djelatnost i trgovina na veliko, pojedini političari ne odustaju od ideje da advokati uvedu fiskalne kase.

Bošnjački poslanici su i krajem prošle godine srušili usmeni dogovor o izmjenama navedenog zakona, koje bi advokate oslobodile fiskalizacije.

Advokat iz Brčkog Mirko Simić ističe da advokati pokušavaju da rade normalno, koliko je to uopšte moguće.

Krajem januara održana je sjednica Vlade distrikta. Iako je bilo najavljeno da će na toj sjednici biti razmatrane smjernice u vezi sa izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima, ta tačka nije bila na dnevnom redu. Priča o tim smjernicama bila je zapravo želja da advokati budu ponovo uvučeni u sistem fiskalizacije – rekao je Simić.

On smatra i da je Kadrićev zahtjev korak ka osnivanju advokatske komore distrikta i fiskalizaciji advokatske djelatnosti.

Kadrić je bio predlagač tog zakona čiju ocjenu usklađenosti sada traži, a sve sa željom da se ne primjenjuje tarifa Advokatske komore RS i da se osnuje komora distrikta – istakao je Simić.

Pojašnjava da zakon čiju provjeru usklađenosti traži Kadrić daje mogućnost da se advokati u distriktu opredijele da se upišu u Advokatsku komoru RS ili Advokatsku komoru FBiH, te da na osnovu toga primjenjuju važeću tarifu iz jednog od ta dva entiteta.

Kadrić kaže da apelacijom želi omogućiti advokatima u Brčkom da formiraju svoju komoru, a ne da im “odluke donose komore u Tuzli i Banjaluci”.

Nakon što su odbili da budu obuhvaćeni sistemom fiskalizacije, zatražio sam ocjenu statutarnosti zakona, da bismo mogli spoznati da definitivno entitetske komore ne mogu imati pravnu nadležnost na prostoru distrikta – rekao je Kadrić, tvrdeći da se brčanski advokati “kriju” iza odluka entitetskih komora.

Kadrić optužuje advokate da ne žele u sistem fiskalizacije, jer na taj način prikrivaju godišnji promet, koji se prema njegovim riječima kreće i do milion maraka. Na pitanje zašto insistira na fiskalizovanju advokatske djelatnosti u Brčkom, kada to nije praksa ni u FBiH ni u Srpskoj, Kadrić kaže da to ne znači da ne treba biti u distriktu i naglašava da je advokatska djelatnost u Hrvatskoj fiskalizovana.

Ako mora biti pekara u sistemu fiskalizacije, gdje vam prodaju kiflu za 0,30 KM, zašto ne bi bio i advokat, koji u džep stavi po 5.000 maraka i to nigdje ne prikaže – rekao je Kadrić.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS Miljkan Pucar kaže da je navođenje Hrvatske kao primjera površno.

Očigledno je da onaj ko navodi taj primjer ne poznaje sistem. Advokati kod nas nisu fiskalizovani, jer bi na računima morali da navode određene radnje koje bi dovele stranke u težak položaj. U Hrvatskoj su fiskalizovani, ali nemaju kase, jer naplaćuju žiralno. Međutim kod nas i oni koji naplaćuju žiralno moraju imati fiskalnu kasu – pojasnio je Pucar.

Miljkan Pucar kaže da ne postoje uslovi za osnivanje advokatske komore Brčkog.

Mali je broj advokata tamo da bi finansijski bili samostalni i da formiraju svoju komoru, što znači da bi se iz budžeta distrikta morao izdvajati novac za finansiranje. Tamošnji advokati rade u skladu sa zakonom. Brčko je sastavni dio BiH i mora postojati sinhronizacija propisa, ako u entitetima advokati nisu fiskalizovani ne mogu biti ni u Brčkom – istakao je Pucar.

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...