bdf.brcko@gmail.com

S ove strane

Poštovani čitaoci Brčanskog foruma, imamo mali poklon za vas!

U proteklih nekoliko godina trudili smo se da budemo malo drugačiji od ostalih „porobljenih“ medija, da bar u malom pokažemo da u Brčko Distriktu može postojati mjesto slobode na kojem je moguće bez cenzure progovarati o javnim stvarima. Ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni. Još smo daleko od ozbiljnog portala, kako u smislu profesionalnosti uredništva, samog izgleda i njegove funkcionalnosti, ali i učešću građana u kreiranju i profiliranju samog portala.

No, bez obzira na sve mane, vjerujemo da smo napravili bar mali pomak u osvajanju slobode u javnom prostoru Brčko Distrikta BiH. Dokaz za to je ova knjiga „S ove stane Brčko Distrikta BiH“ koju vam poklanjamo u elektronskoj formi pošto još uvijek nismo u prilici da, zbog pandemije, organizujemo njenu javnu promociju. Ona sadrži dio tekstova objavljenih na Brčanskom forumu koji svjedoče o vašoj i našoj slobodi da bez cenzure javno, argumentovano i kritički govorimo o javno relevantnim stvarima. A to što smo govorili o „javnoj stvari“, pod kojom podrazumijevamo vlast u Distriktu i ono što ona radi, nije nimalo pohvalno za samu vlast. Stoga takvu vlast treba mijenjati. Trenutno u vlasti nemate instancu ili osobu kojoj je vrijedno pokloniti povjerenje. Za njih ne postoje problemi ni Osmana Osmanovića, ni drugih običnih građana Distrikta. Samo oni i njihovi lični interesi.

Oslobađanje javnog prostora (kritička javnost) je prvi korak slobode. To je sloboda da možete reći ono što mislite, bez straha od bilo kakvih sankcija. Drugi korak je mijenjanje vlasti koja se odvojila od naroda i javnog mnijenja građana. Način da se osvoji ta sloboda su izbori, a lokalni izbori su upravo pred nama.

Dakle, da bi osvojili istinsku slobodu, nije dovoljno samo kritikovati vlast. Ona se mora mijenjati. Stoga, budimo i praktični i djelatni. Ono što smo kritikovali moramo pokušati promijeniti, bar za malo.

Da bismo to mogli, prvo se moramo registrovati, prije svega oni u dijaspori, kako bi mogli glasati. Nakon toga treba se organizovati i napraviti pravi izbor.

Nemojte govoriti „svi su isti, ništa se ne može promijeniti“. Nisu svi isti. To smo mi pokazali i dokazali. Knjige koja je pred vama je potvrda da nismo svi isti.

Stoga, ostanimo zajedno u borbi za osvajanje slobode u Brčko Distriktu BiH.

Izdvojeno