bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom rasprava o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U Brčkom je danas održan seminar o značaju donošenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u Brčko distriktu BiH i to u sklopu projekta “Disability Employment Awareness – DEA Project” koji realizuje nevladina organizacija „Posavina bez mina“.

Seminar je bio namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva, medija, donosiocima odluka i drugima koji mogu kroz svoje djelovanje ukazivati na postojeće prepreke u vezi zapošljavanja osoba s invaliditetom i posljedica koje takvo stanje proizvodi na same osobe sa invaliditetom.

– S obzirom da mediji imaju veliku moć i nevladine organizacije koje pišu projekte i da budu aktivni, smatramo da pravljenjem ovakvog seminara uspostavljamo partnerstvo u kojem uz dobru koordinaciju možemo puno toga postići u smislu veće vidljivosti i senzibiliteta javnosti za ovu kategoriju stanovništva – rekla je predsjednica NVO „Posavina bez mina“ Svjetlana Pavlović.

Prema njenim riječima većina korisnika je izjavila da im je želja da budu zaposleni jer su većina radno sposobna i da je seminar bio prilika da se izvuku određeni zaključci kako bi se uložio zajednički napor da zakonodavci što prije usvoje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

– Sljedeći naš korak je okrenut našim direktnim korisnicima i održat ćemo tri radionice na kojima ćemo uz pomoć stručnjaka raditi na izgradnji vještina u zagovaranju i onda ćemo svi zajedno pokušati da kada nacrt Zakona uđe u proceduru, da postignemo dodatne rezultate – dodala je Pavlović.

Predsjednica Udruženje „Vjera i nada“ Nataša Damjanović istakla je značaj donošenja ovog zakona jer će riješiti postojeće prepreke u vezi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

– Što se tiče opisa poslova koje osobe s invaliditetom mogu obavljati oni su različiti, ali uglavnom sve zavisi od vrste invaliditeta i postotka invalidnosti ali sve se može postići prilagođavanjem radnog okruženja – istakla je Damjanović.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvojeno