bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom samo 42 aplikanta ispunili uslove za utopljavanje objekata

U okviru podrške Evropske unije za ublažavanje energetske krize, na javne pozive za utopljavnje objekata za šta je obezbijeđeno 195.000 KM dosad su 42 aplikanta od prijavljenih 366 ispunila sve uslove i sredstva će na njihove račune biti isplaćena do kraja ove godine – potvrđeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

2023. godini na Javni poziv se prijavilo 166 aplikanata, ali je samo sedam uspješno prošlo. Mnogi od njih nisu najbolje razumjeli procedure.

Javni poziv koji je bio propisan od Evropske unije, tražio je određenu dokumentaciju koja je morala biti dostavljena za kvalifikaciju pa smo zbog toga početkom 2024. obnovili poziv i na tom drugom pozivu je prošlo 35 kandidata – rekao je šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Vladi Distrikta Predrag Ljubojević.

Prema njegovim riječima, sva sredstva su praktično podijeljena, što uključuje svih 100.000 eura.

On kaže da su mnogi već završili projekte i čak su dobili ta sredstva, a po javnom pozivu korisniku se može dodijeliti 50 posto novca od ukupne investicije ili maksimalno 5.000 KM.

-Što se tiče uslova, u ovom dijelu koji je odjeljenje za komunalne poslove pratilo, to su bila domaćinstva, uključujući individualne kuće i stanove u stambenim zgradama. U kućama, aplikanti su mogli zamijeniti stolariju, utopljavati fasadu ili ugraditi toplotne pumpe ili grijanje na pelete. Za stanove je bilo predviđeno samo korištenje toplotne pumpe ili zamjena stolarije, jer su zgrade kompleksni objekti i nije se moglo pojedinačno raditi – pojasnio je Ljubojević.

On je istakao da je zbog velike zainteresovanosti u pripremi sličan program sa istim uslovima koji će finansirati Vlada Brčko distrikta BiH.

Izdvojeno