bdf.brcko@gmail.com

I brčanski spasioci se uključili u potragu za nestalima u Jablanici

Pet pripadnika Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH upućeno je jučer u Jablanicu kako bi pomogli spasilačkim službama na terenu u potrazi za nestalim osobama koje su nastradale u nezapamćenim poplavama uzrokovanim obilnim padavinama te klizištima koja su nastali kao posljedica toga.

„Pripadnici Odjela za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite već od juče vrše pretragu jezera u Buturović Polju tragajući za tijelima najmanje dvije osobe od ukupno šest koje se još uvijek smatraju nestalima na tom području“, istakao je Marinko Viljušić šef Odsijeka civilne zaštite u Brčkom.

On je dodao da će ovaj tim iz Distrikta biti na terenu i pomagati u potrazi za nestalima kao i u drugim aktivnostima pomoći nastradalima sve dok to bude potrebno, te će ukoliko bude novih zahtjeva biti poslani i drugi spasilački timovi iz Brčkog.

Viljušić je dodao da nažalost tek ovakve katastrofe poput poplava koje su 2014. pogodile i Brčko distrikt nas podsjete da moramo kontinuirano ulagati u spasilačke službe, ljude i opremu koji čine nadljudske napore da pomognu unesrećenima.

Nadležni u Odsijeku civilne zaštite u Brčko distriktu planiraju da pokrenu inicijativu da se što veći broj građana, kao i namještenika u raznim službama i institucijama volonterski uključi u rad ovog odsijeka te da spremnije možemo dočekati neke naredne prirodne nesreće koje nas možda pogode.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno