bdf.brcko@gmail.com

KAKO JE „OPLJAČKAN“ BRČKO DISTRIKT BIH: IZNAD BRČKOG ZORA SVIĆE DOBRO DOŠ`O NADZORNIČE

 

„Tamo su kuće od čokolade, prozori su od marmelade.

Tamo svatko radi ono što hoće, tamo raste svako voće!“

 

Stvarno mi je žao, ali gospodine Supervises (Nadzorniče), u ovim citatima iz poznate dječje pjesmice jedino od gore navedenog je tačno „Tamo svatko radi ono što hoće“, a koliko smo para dali u podsticaje u poljoprivredi trebalo bi da „tamo raste svako voće“.

Gospodine Supervizore, ovom prilikom želim da se u svoje lično ime zahvalim Sjedinjenim Američkim Dražavama na tome što je u svoje okrilje primila na hiljada Brčaka i na ustrajnoj pomoći Brčko distriktu BiH da se približi modernim i naprednim demokratijama.

Isto tako Vam želim od sveg srca zaželjeti da i u SAD-u bude, ni manje ni više, nego isto kao i kod nas, jer ako ste zadovoljni dosadašnjim radom svih vlada, skupština, tužilaštva i sudova, onda Vam ih toplo preporučujem.

Ovdje su ljudi naviknuti od rata na ovamo na grantove, i tako se ponašaju svo vrijeme, a predstavnici u vlasti, koje je narod izabrao, to vješto koristi te naše zajedničke pare krčme kako im se ćefne.

Što se tiče mog prvog citata, potrudit ću se da Vam pojasnim kako stojimo tako što ču Vam  iz analiza Budžeta Brčko distrikta BiH od 2001-2024. godine pokušati podastrijeti tačne informacije koje sam sakupio iz knjiga budžeta svih ovih godina.

A što se tiče drugog citata na kraju istog kažete „Tu prave grešku“,  ja se pitam gdje oni ispravno postupaju jer tako je lakše od onog gdje postupaju pogrešno.

Također ovdje bih naglasio da se u ovim objavama tačno ne piše naziv ove lokalne zajednice, a to je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine bez obzira što se to podrazumijeva.

A kako stojimo to je teško pitanje. Što se tiče međuljudskih odnosa tu ne stojimo tako loše, a što se tiče javnih sredstava to ćemo prosuditi nakon što prikažem ono do čega sam došao iz analiza knjiga Budžeta svih ovih godina od kada Brčko distrikt BiH kao takav bitiše.

Kada pogledate tabelu broj jedan „1. UČEŠĆE PRIHODA DOZNAČENIH OD UIO BIH U BUDŽETIMA BRČKO DISTRIKTA BIH“  vidjet će te da je to učešće koje je izraženo u postocima iznosi od godine do godine 60% – 80% budžeta od kada je uspostavljena Uprava za indirektno oporezivanje na cijeloj teritoriji BiH, a to je od 01.01.2005. godine.

To u prijevodu znači da ukupan budžet Brčko distrikta BiH do dana današnjeg  5.353.025.473.44 odnosno PET MILIJARDI TRISTOTINE PEDESET TRI MILIONA DVADESET I PET HILJAD KONVERTIBILNIH MARAKA, a također u prevodu znači i ovo da je Brčko distrikt BiH od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine dobio 3.136.945.800,00 odnosno TRI MILIJARDE STOTINU TRIDESET ŠEST MILIONA DEVET STOTINA ČETRDESET PET HILJADA I OSAMS STOTINA KONVERTIBILNIH MARAKA.

 

Od kada se OHR udaljio iz ove lokalne vlasti lokalni dušebrižnici su „Ogled za Ugled“ pretvorili u „Ne okreći se sine“. Umjesto da se ta blagodet, koja nam je omogućena, a ko ja se ogleda u tome da smo lokalna zajednica koja donosi svoje zakone, ima svoju javnu upravu, policiju, tužilaštvo, pravosuđe, koja ima direktnu raspodjelu sredstava od UIO, iskoristi na boljitak svih građana Distrikta ona je najvećim dijelom završila u privatnim i stranačkim džepovima. Po mom ubjeđenju ništa od gore navedenog nije iskorišteno za dobrobit cjelokupne lokalne zajednice.

Šta to nismo uradili, a mogli smo

  1. Nismo uradili reformu javne uprave iako smo imali usluge konsultantskih kuća kao Deloitte,
  2. Nismo uradili reformu zdravstva,
  3. Nismo uradili reformu obrazovanja,
  4. Budžet ne gledamo kao jednu cjelinu nego ga konstantno dijelimo na tri dijela tj. na onoliko dijelova koliko ima konstitutivnih naroda,
  5. Nismo izgradili dovoljan broj vrtića za djecu,
  6. Nismo izradili elektronsku zdravstvenu knjižicu sa svim podacima iz papirnatih kartona,
  7. Nemamo dovoljno prostora u gradskoj bolnici
  8. Vlade Brčko distrikta BiH nisu uspjele da uz pomoć Lotus sistema kao vid kancelarijskog poslovanja učine administraciju bez papira i transparentni ju,
  9. Nemamo u primjeni zakon o elektronskom potpisu,
  10. Svi elektronski sistemi koje imamo su nikako ili malim dijelom kompatabilni ,
  11. Nemamo jedinstvenu bazu o dosadašnjim udijeljenim sredstvima poljoprivrednicima, privrednicima, NVO, udruženjima građana, sportskim klubovima i drugo,
  12. Nismo izgradili i nemamo dovoljno prostora za djecu,
  13. Nemamo biciklističkih staza,
  14. Nismo izgradili gradski stadion,
  15. Nismo izgradili gradsku sportsku dvoranu,
  16. Nemamo gradske bazene,
  17. Nemamo pozorište,
  18. Nemamo Kino dvorane.

Ovako bi mogli u nedogled, možda je lakše bilo da kažemo šta imamo i šta smo uradili.

Pa zar smo nešto i uradili. Nažalost, jedino u čemu smo neprikosnoveni je permanentno „privatiziranje“ javnih sredstava. Tako smo uspjeli  da od oko 5,5 milijardi javnih prihoda oko MILIJARDU I TRISTO MILIONA KM “udijelimo” u SADAKU i GRANTOVE. Ko zna možda nam se dobrim vrati.

 

 

 

Nastavit će se….

Topčagić Enver

 

 

 

Izdvojeno