bdf.brcko@gmail.com

Promovisane dvije knjige Uzeira Bukvića, „Berači molti“ i „Posljednji let za Oslo“

U Biblioteci Brčko distrikta sinoć su promovisane dvije knjige bosanskohercegovačkog književnika Uzeira Bukvića pod nazivom „Berači molti“ i „Posljednji let za Oslo“.

Knjige koje su nastale, tokom tridesetogodišnjeg boravka Bukvića u Norveškoj gdje trenutno živi i radi, su eseji i putopisi koji govore o ljudima sa ovog područja koji su spas od nadolazećeg rata našli u ovoj sjevernoevropskoj državi.

„U knjizi „Berači molti“ govori se o ljudima kojih više nema a koji su ostavili veliki trag u vremenu u kojem su živjeli. U putopisnom dijelu knjige vodim čitaoce u Tursku, Albaniju, Crnu Goru i Norvešku i opisujem ljude i krajeve onako kako sam ih vidio i doživio“, kaže autor Uzeir Bukvić.

U knjizi „Poslednji let za Oslo“ književnik govori o svom putu za Norvešku kada je posljednjim letom iz Zagreba za Oslo napustio Balkan i otišao iz vihora rata koje je bjesnio u njegovoj zemlji te godine.

Ova knjiga govori o početku mog drugog života. Javila mi je prijateljica iz Geteborga da samo još sutra mogu poletjeti za Norvešku jer je samo ta zemlja još prihvatala izbjeglice iz BiH. Moja porodica i prijatelj Halid Rifatbegović sa svojom porodicom odletjeli smo u Oslo i Norvešku za koju sam mislio da nikada neće postati moja domovina“, rekao je Bukvić.

Promovišući njegova djela književnik Zejćir Hasić rekao je sinoć da autor u svojim djelima ne govori o sebi nego o drugim ljudima koji su posebno zanimljivi po ljudskoj ljepoti koju posjeduju.

„Posebno mi je značajno to što je Bukvić jedini za najveći dio svojih priča uzeo ženske likove i to one žene koje su diljem svijeta nosile nešto što je značajno i što predstavlja Bosnu“, naglasio je Hasić dodajući da su svi njegovi likovi u djelima na posebna način oživjeli.

Rukovodilac Biblioteke Brčko distrikta Lejla Hogić istakla je da je „Brčansko kulturno veče“ u organizaciji Uzeira Bukvića jedan od najboljih načina da se približi rad ovog renomiranog pisca brčanskoj publici a posebno što je on i zavičajni pisac.

Pored književnika Uzeira Bukvića i Zejćira Hasića o knjigama i piščevom putu govorila je i Emina Pita, profesorica književnosti iz Brčkog a u muzičkom dijelu predstavljanja svoja djela izvodio je Aid Rifatbegović odsviravši nekoliko djela na akustičnoj gitari.

Izdvojeno