bdf.brcko@gmail.com

Obilježena godišnjica 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade u Brčkom

U organizaciji Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata Brčko danas je u Bukviku obilježena 81. godišnjica od formiranja Šesnaeste muslimanske narodno – oslobodilačke udarne brigade.

Svečano obilježavanje godišnjice formiranje 16. muslimanske narodno – oslobodilačke udarne brigade održano je kod Spomen česme ispred mjesne zajednice Bukvik gdje su brojne delegacije položile vijence i cvijeće.

Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko podsjetio je prisutne da je u selu Bukvik kod Brčkog 21. septembra 1943. godine započeo ratni put jedne od najpoznatijih partizanskih jedinica iz Bosne i Hercegovine.

„Njen put dugačak više od 3.500 kilometara, bio je obilježen teškim borbama, krupnim uspjesima, ali i velikim žrtvama. Bila je to prva brigada koja je 1945. godine ušla u Sarajevo, još u ranim večernjim satima 5. aprila, a, također, i jedna od prvih koje su probile linije odbrane na širem prostoru Odžaka, slamajući posljednji otpor snaga lojalnih fašističkom ustaškom režimu. Kroz njezine redove prošlo je oko 3.400 boraca, od kojih je više od 900 izgubilo život“, rekao je Vuković u podsjećanju na ratni put ove brigade. Istorijski podaci govore da je 77,6 posto pripadnika brigade bilo uzrasta do 25 godina, a samo 3,7 posto starije od 35 godina.

Vijence i cvijeće danas su položile brojne delegacije iz BiH, Srbije i Hrvatske koje njeguju antifašizam, kao i pojedine političke partije iz Brčkog.

Izvor: radiobrcko.ba

Izdvojeno