bdf.brcko@gmail.com

Proces ujedinjenja Srba je započeo i baš ništa ga ne može zaustaviti

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uspostavljen na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika – “praznik je Srpskog svijeta. A dužnost svakog Srbina, živio u Beču, Banja Luci ili Beogradu, jeste da čini da Srbija i Srpska budu jače“, jasno je poručio Aleksandar Vulin, kao potpredsjednik i predstavnik Vlade Srbije u svom govoru održanom na svečanoj akademiji u Beču koju su, prema RTRS-u organizirale “Ambasada Republike Srbije u Austriji, Misija Republike Srpske pri OEBS i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji“. Vulin je svojim govorom zvanično potvrdio da je “srpski svijet“ od ideje proveden u praksu.

Od 15. septembra svjedočimo brojnim ”svečanim manifestacijama” kojima Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uspostavljen na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a ozvaničen kroz institucije Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta. Datum je odabran kao dan kad se obilježava proboj Solunskog fronta.

Piše: Dženana Karup Druško

O kako značajnom prazniku se radi možda ponajbolje ilustrira govor potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina koji je na svečanoj akademiji u Beču, organiziranoj povodom ovog praznika, poručio: ”Ovo je praznik nade i tvrdoglavog uvjerenja da je proces ujedinjenja Srba započeo i da ga baš ništa ne može zaustaviti. Predsjednik Aleksandar Vučić nas je doveo pod jednu zastavu, ujedinio nas je, okupio. Republika Srpska i Republika Srbija su prestale da se plaše da govore da su jedno. Ovo je praznik Srpskog svijeta. Nije Srpski svijet samo zbrajanje teritorija ili mjesta gdje Srbi žive. Srpski svijet je odluka Srba da budu jedinstven politički narod koji zajedno u suglasju donosi sopstvene odluke o najvažnijim pitanjima. A dužnost svakog Srbina, živio u Beču, Banja Luci ili Beogradu, jeste da čini da Srbija i Srpska budu jače. Dužnost ove generacije je da Srbi kao jedinstven politički narod rješavaju srpsko nacionalno pitanje, posljednje veliko neriješeno nacionalno pitanje u Evropi. I to što nam kažu da ne može da se riješi ne znači da treba da ih poslušamo i mirno prihvatimo da drugi odlučuju o nama. Ništa o Srbima bez Srba, bez obzira na to u kom djelu srpskog svijeta žive.“

Vulin je, kao potpredsjednik i predstavnik Vlade Srbije, ovim svojim govorom i zvanično potvrdio da je “srpski svijet“ od ideje proveden u praksu. Posebnu težinu njegovim riječima i potvrdu ovoj tvrdnji daje činjenica da su, po informacijama RTRS-a, svečanu akademiju u Beču, na kojoj je Vulin bio gost, organizirale “Ambasada Republike Srbije u Austriji, Misija Republike Srpske pri OEBS i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji“. (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=570057)

Samo Srbin…

Dok je Vulin jačao svesrpski svijet u Beču, Aleksandar Vučić je (povodom navedenog praznika), ugostio djecu iz Crne Gore i Republike Srpske, objašnjavajući im da ”naša snaga leži u jedinstvu”, da je ”Srbija kuća” za sve njih, zatim da ”ma gdje bili mi smo uvijek braća i sestre”, kao i da ”naš jezik, istoriju i tradiciju treba da njegujemo i čuvamo”. Naglasio je kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ”s pravom kaže da nije bosanski Srbin, već samo Srbin…  Ja kao predsjednik Srbije nisam ni bosanski, ni vojvođanski Srbin, samo Srbin…” Istakao je i da je ”nama Božija promisao dodelila ulogu najmnogoljudnijeg naroda u okruženju” zbog čega Srbija mora i više nego drugi da se posveti ”izgradnji čvrstog narodnog jedinstva”.

U ime prisutnih, Petra Grahovac, učenica devetog razreda Osnovne škole Sveti Sava iz Bileće, rekla je da ”narod u Republici Srpskoj osjeća ljubav i podršku Srbije”: ”Neraskidive paralelne veze dve srpske države u svim sferama života neguju našu tradiciju, čuvaju našu zajedničku istoriju i jačaju naš nacionalni identitet“. Na kraju se zahvalila predsjedniku Vučiću i Srbiji na “brizi i podršci koju pružaju Republici Srpskoj i Crnoj Gori“.

(Istu večer, gostujući u gledanoj emisiji “Veče s Ivanom Ivanovićem“, jedan od najboljih tenisera svijeta i idol hiljadama mladih u regionu, Novak Đoković, naširoko je pričao o svom srpskom identitetu i dokazivao svoju omiljenu tvrdnju – “Mi  Srbi smo nebeski narod“.)

Upravo tih dana saznalo se i da će učenici devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj izučavati novu nastavnu temu – Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat. Tako će djeca u Republici Srpskoj iz udžbenika učiti da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji, a učit će i o tome kako je nastala Vojska Republike Srpske, raspravljati o njenoj strukturi i ratnim operacijama. Učit će djeca ovog bosanskohercegovačkog entiteta i o Momiru Taliću i Novici Simiću, generalima i komandantima te vojske, kao i o prazniku – 9. januaru kad je nastala Republika Srpska. Istovremeno smo saznali i da će se u Beogradu graditi spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću, presuđenom nakon Drugog svjetskog rata i zbog brojnih stravičnih zločina počinjenih nad partizanima, ali i nad Muslimanima.

Zahvalnost Vučiću

Naravno da ovako značaj praznik nije mogao proći bez Milorada Dodika koji je tim povodom organizirao svečani prijem u Palati Republike u Banja Luci koji je počeo himnama Srbije i Republike Srpske, uz nacionalne zastave. Dodika su, prema pisanju RTRS-a, na dolasku, pred zgradom, okupljeni građani pozdravili aplauzom, raport mu je predao komandir počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za tu priliku plato ispred Palate Republike bio je okićen srpskim trobojkama a građani su razvili zastavu duž ulice koja vodi do ulaza u Palatu.

Na početku svog govora Dodik je istakao da “Republika Srpska, Srbija i sav srpski narod gdje god da živi danas slave jedinstven praznik“. Zahvalio se predsjedniku Aleksandru Vučiću jer sa “Srpskom proslavljaju Dan srpskog jedinstva“, poručujući da je srpski narod uvijek imao hrabrosti da stane pred velike sile, nabrajajući među agresorima i okupatorima i “NATO savez“, te naglašavajući: “Nećete dijeliti ovaj narod i nećemo odustati od svog identiteta.“

“Duboke misli o značaju jedinstva i slobode u srpskom identitetu“ iznio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, na proslavi ovog praznika u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, što je, po pisanju srpskih medija, bila prilika “za duboko duhovno promišljanje o temeljima srpskog identiteta“. Na početku govora patrijarh je istakao “tri ključne tačke koje oblikuju srpski rod i identitet – jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu“, naglašavajući da “jedinstvo nije samo ideal srpskog naroda, već i temelj pravoslavne vere“, da “sloboda nije samo srpski ideal, već i božanska osobina“, a nacionalna zastava “sa dvoglavim krstonosnim orlom simbolizuje srpski identitet i nasleđe“.

(Sve)srpski svijet

Zajedničko u poruka Vučića, Vulina, Dodika, patrijarha Porfirija, i brojnih drugih srpskih zvaničnika koji su učestvovali na svečanostima na kojima se slavio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao i u izjavama javnih ličnosti i mnogobrojnim napisima u srpskim i ruskim medijima je sljedeće:

  1. (Sve)srpski svijet je uspostavljen, i od ideje je proveden u praksu, a ovakvim praznicima i svečanim manifestacijama se samo dodatno jača.
  1. Svi srpski zvaničnici, uz otvorenu i jaku podršku Srpske pravoslavne crkve, ozbiljno rade na provođenju dobro osmišljenog plana (u kome su prepoznatljivi ruski rukopis i Putinov potpis) i institucionalnoj izgradnji ”srpskog sveta” (koji mediji u Srbiji i Republici Srpskoj već pišu bez navodnika i velikim početnim slovom), a koji obuhvata jedinstveni srpski identitet kojim se negiraju svi drugi, a time uz Kosovo, negiraju se i države Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Važan dio tog velikog plana je obrazovni sistem koji je u Srbiji već odavno u službi režima i historijskog revizionizma i koji je sad prihvaćen i kroz nastavni program za djecu u osnovnim školama Republike Srpske – program kojim se potpuno negiraju sve činjenice koje nisu u interesu Vučićevog i Dodikovog ”srpskog sveta”, od presuda sudova Ujedinjenih nacija u Haagu do Dejtonskog mirovnog sporazuma (i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i presuda Ustavnog suda BiH). Ovaj plan već ima snažnu podršku akademske zajednice s obje strane Drine.

Ono što izaziva zabrinutost, a sad već i strah uz ovako otvorene poruke koje su gotovo identične onima s početka devedesetih koje su dovele do krvavog rata u Bosni i Hercegovini, jeste izostanak bilo kakvog ozbiljnijeg, organiziranog ili institucionalnog odgovora iz Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, osim pojedinaca koji ukazuju na opasnu srpsku politiku na Balkanu, i uz izuzetak Kosova gdje premijer Kurti i predsjednica Osmani vode ozbiljan diplomatski rat s Beogradom zbog čega nailaze ne na kritike Rusije, nego, koje li ironije – Zapada.

Dodatni osjećaj straha izaziva nereakcija predstavnika međunarodne zajednice, a pogotovo indolentnost visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta koji ima Bonske ovlasti, i ćutnja PIC-a koji u BiH ima širok mandate, kao i izostanak bilo kakvih reakcija OSCE-a koji je nakon okončanja rata radio na reformi obrazovnih programa u BiH.

Kome nije jasno šta se dešava na Balkanu i kuda ide srpska politika predvođena mozgovima iz Beograda i Kremlja, a koja je već pripremila novu generaciju ratnika obrazovanih na mržnji, lažima i mitologiji, neka pogleda paradu Vojske Srbije pod nazivom “Zastava 2024”, koja je također organizirana povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a na kojoj su se visoki vojni zvaničnici pohvalili najsuvremenijim naoružanjem i vojnom opremom. Na tom skupu Vučić je izjavio: “Po broju operativnih tenkova, mi smo prvi ili drugi u Evropi. Znam za 15 zemalja koje zajedno imaju toliko tenkova koliko i mi”.

Uz Vučića, paradi su prisustvovali i visoki zvaničnici Republike Srpske koji su zajedno sa njim aplaudirali jedinicama među kojima su bile postrojene i one koje su devedesetih ratovale u Bosni i Hercegovini, na području Posavine, Podrinja, Krajine, Sarajeva…

Izdvojeno