bdf.brcko@gmail.com

Održana komemoracija Atahu Mahiću

U prostorijama Islahijeta Brčko jučer je održana komemoracija Atahu Mahiću jednom od najstarijih brčanskih hroničara, kolekcionara i fotografa koji je preminuo u nedjelju 14. jula u 88. godini života. Atah Mahić je dobitnih nagrade Društva novinara BiH „Nagrada za životno djelo“, a jedan od prvih događaja koji je svojim objektivom zabilježio bilo je otvorenje pruge Brčko-Banovići.

O nemjerljivom doprinosu i radu Ataha Mahića na komemoraciji je govorio Ćazim Suljević, počasni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko i šef Službe za arhiv Brčko distrikta. Na komemoraciji su još govorili prof. Ernad Osmić i Atahova kćerka Jasmina.

„U pripremi komemorativnog skupa imao sam ozbiljnu zadaću da pripremim i predstavim u najkraćem njegovu biografiju i životno djelo. Tek tada sam shvatio koliko je posla i konkretnih aktivnosti stalo u tih skoro osam decenija djelovanja. On je sa deset godina dobio fotoaparat i od tada bilježi i dokumentuje svijet oko sebe. Trebat će mnogo napora da se sve to sakupi, valorizuje i vrednuje te onda na osnovu toga donese objektivni sud o njegovom doprinosu, u svakom slučaju, on je ogroman. Kada sam počeo raditi u arhivi 2017. godine lično sam se uvjerio u ogroman nedostatak arhivske građe i shvatio koliko je velika uloga i značaj Ataha Mahića i njemu sličnih, rijetkih, brčanskih hroničara i kolekcionara“, rekao je Ćazim Suljević, počasni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod Brčko“ i šef Službe za arhiv Brčko distrikta.

Suljević je izrazio nadu da će generacije koje ga pamte ispuniti minimum obaveze prema njemu, a to je da pronađu načine i forme da ga se sjećaju i da njegov život i djelo dokumentuju nekom dostojnom publikacijom.

„Naš posljednji razgovor smo vodili u njegovoj kući prije pola godine i tada mi je pokazao i rekao da je na svojim eksternim diskovima, koje je nevjerovatno uredno vodio i uredio, prikupio 80.000 fotografija. Već dugi niz godina u našim čestim susretima i razgovorima sam ga nagovarao i molio da uz te fotografije zapiše i bilješke, sjećanja i informacije o ljudima sa fotografija i onome o čemu svjedoče fotografije koje su neprocjenjivo blago“, dodao je Suljević.

Nakon komemoracije na gradskom mezarju Ivici/Meraje klanjana je dženaza i obavljen ukop Ataha Mahića.

Izvor: radiobrcko.ba

Izdvojeno