bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen jedan od najveselijih dana – maškare

Pokladni utorak, dan koji se diljem svijeta obilježava pod okriljem krinki i sloganom “budi ono što želiš”, obilježen je u župama Brčko distrikta BiH onako kako to tradicija nalaže, uz pjesmu, veselje, kušanje delicija, ali nadasve druženjem u susret katoličkom Uskrsu.

U 10. Osnovnoj školi u Bijeloj kod Brčkog  program  je počeo karnevalskom povorkom iz školskog hodnika prema dvorištu i užem naseljenom djelu Bijele, a potom nastavio kulturno-zabavnim programom ispred školskog platoa. Uvodni govor o povijesti maškara pripremila je vjeroučiteljica Valentina Miletić, osvrnuvši se posebno na značaj samog događaja kod nas i u svijetu, ali i na običaje i pravila koji se moraju poštovati za vrijeme svetkovine koja se veže i za najavu četrdesetodnevnog posta u kršćanstvu, odnosno razdoblje od 40 dana prije Uskrsa.

Učenici nižih razreda odjeveni u šarena vesela odijela bili su dosljedni kostimima liječnika, klauna, plemenitih životinja, dok su neki bili spremni pokazati kulinarska umijeća kao kuhari i pekari, a bilo je i nogometaša Hrvatske nogometne reprezentacije.

I župljani na čelu s dekanom Brčanskog dekanata vlč. Damirom Ivanovićem, te članovi crkvenog Zbora Presvetog Srca Isusova s veseljem su dočekali Pokladni utorak u ruhu koje su sami izradili s namjerom, kako kažu, da bi se družili kao jedna kršćanska zajednica i obitelj.

Ivana Pirić (hrvatskiglasnik)

Izdvojeno