bdf.brcko@gmail.com

Dionice auto-puta Vukosavlje – Brčko, vodeća u R. Srpskoj još nije dobila kineski kredit

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je projekat izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje – Brčko jedan od vodećih u Srpskoj i izrazio uvjerenje da će uskoro biti završeno pitanje finansiranja sa kineskom Eksim bankom.

Višković se danas u Banjaluci sastao sa delegacijom kineske državne korporacije za građevinski inženjering (China State Construction Engineering Corp. Ltd – CSCEC), koju je predvodio Vang Den, generalni direktor ove kompanije za Evropu.

Tema razgovora bio je projekat izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje – Brčko, koji zajednički realizuju Republika Srpska i kineska firma, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Premijer je istakao važnost ove dionice auto-puta za Republiku Srpsku i naglasio da je na terenu već urađeno dosta posla što se tiče pripremnih radova.

Dodao da je ovaj projekat jedan od vodećih u Srpskoj i izrazio uvjerenje da će uskoro biti završeno pitanje finansiranja sa kineskom Eksim bankom.

Direktor Vang Den je rekao da njegova kompanija posvećeno radi na ovom projektu i da im je trenutno glavni cilj da što skorije bude potpisan finansijski sporazum. Poručio je i da kompanija podržava ovaj projekat, te da je spremna da odgovori na sve zahtjeve.

Istakao je da je kompanija CSCEC u Republici Srpskoj otvorila svoje sjedište za Zapadnu Evropu i nada se da će saradnja sa Srpskom biti ostvarena i na drugim projektima, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo,  kamen temeljac za izgradnju  trase auto-puta od Vukosavlja do Brčkog položen je na početku izborne kampanje prije dvije godine, a nedavno istraživanje CAPITAL-a  pokazalo je da se od tada do danas na ovoj trasi nije radilo gotovo ništa.

Pročitaj više:  Kinezi dvije godine Srpskoj ne odobravaju 750 miliona kredita za autoput (VIDEO)

Tada je ambiciozno najavljeno da bi trasa auto-puta, koja bi konačno povezala Banjaluku i Doboj sa Brčko distriktom, mogla biti završena do 2025. godine, ali od tada do danas nisu završeni pregovovori sa kineskom „Eksim“ bankom o kreditu od oko 750 miliona maraka koliko je procijenjeno da je potrebno za gradnju samo 33 kilometra kroz ravnicu.

CAPITAL: M. Lj.

Izdvojeno