bdf.brcko@gmail.com

Ukoliko željeznički saobraćaj ne bi bio uspostavljen za „Studen Holding“,šteta bi iznosila oko 350.000 eura

Posljedice velike tragedije koja se usljed poplava i klizišta desila na području Jablanice i Konjica sve su uočljivije i po ukupnu privredu Bosne i Hercegovine. Jedna od kompanija koja već trpi ozbiljne posljedice u ovom smislu je i Studen Holding, odnosno brčanska šećerana.

„Sve je nadoknadivo osim izgubljenih ljudskih života i u tom smislu prije svega želim još jednom izraziti najdublje žaljenje i saučešće porodicama smrtno stradalih u tragediji koja je zadesila prije svega područje Jablanice i Konjica. Situacija sa prekidom željezničkog saobraćaja prema jugu BiH prouzrokovala je značajne poteškoće pa i gotovo izvjesne gubitke, posebno u transportu sirovine za proizvodnju šećera. Mi smo  radili procjene štete u koliko željeznički saobraćaj ne bi bio uspostavljen u roku od tri mjeseca. U tom smislu za poslovnu grupu „Studen Holding“, šteta bi iznosila oko 350.000 eura“, rekla je Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija Studen-Holdinga.

Shodno situaciji u pomenutoj poslovnoj grupi razmišlja se i o mogućnosti alternativnog prijevoza, odnosno dostave sirovina i transporta šećera.

„Svakako se moraju tražiti alternativni pravci, odnosno alternativni načini snabdijevanja. Da li je to u našem slučaju drumski i željeznički saobraćaj,  trenutno kroz egzaktne brojeve teško je govoriti. Tim prije jer kolege analiziraju sve moguće rute preusmjeravanja toka naših roba“, istakla je Pucar, dodajući da ono što u kontekstu kompletne situacije valja imati u vidu je to da se unutar korporacije šećer proizvodi iz sirovog trščanog šećera koji dolazi u najkraćem mogućem roku sa svjetskog tržišta, jer zaliha u BiH nema, što situaciju čini još kompleksnijom.

Objektivno, situacija nije lagana, odnosno može se nazvati zabrinjavajućom.

„No, ono što i ovom prilikom želim naglasiti jeste da Bosna i Hercegovina neće biti ugrožena u smislu da šećera na našem tržištu nema, odnosno osigurat ćemo sve preduslove da šećerana u Distriktu, kontinuirano radi“, zaključila je direktorica korporativnih komunikacija Studen Holdinga Nataša Pucar.

Izdvojeno