bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom 4.509 korisnika ostvaruje pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe

Ukupno 4.509 korisnika u Brčko distriktu ostvaruje pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe, a pojedinačni iznos isplate limitira stepen zavisnosti od druge osobe za čije je namjene ove godine u budžetu Brčko distrikta obezbijeđeno ukupno 9.300.000 KM.

Dodatak za njegu i pomoć drugog lica je pravo koje spada u sistem socijalne zaštite. Ovaj dodatak pripada osobama koje su oboljele od paralize, distrofije, neuromišićnih oboljenja, multipla skleroze, kao i teško ometenih u psihičkom razvoju, slijepa ili nepokretna lica. Također, ovaj dodatak pripada i djeci sa rijetkim oboljenjima, pod uslovom da ne mogu ostvariti ovo pravo po drugom osnovu.

„Od 2020. godine, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zauzet je stav o drugačijem načinu obračuna i procjene ovih prava. Ova prava se vezuju za određena oboljenja, pa se pacijenti, na osnovu svojih zdravstvenih problema, kategorišu prema stepenu zavisnosti od pomoći drugog lica. Tako se može klasificirati kao mala, umjerena, teška ili potpuna zavisnost i samim tim drugačiji je obračun u smislu isplate naknada. Oni koji su u teškoj ili potpunoj zavisnosti od drugog lica uz dodatak za njegu i pomoć drugog lica, ostvaruju i produženo pravo iz sistema socijalne zaštite, a to je usluga personalne asistencije. Zakon nalaže poštovanje svih odredbi, a budžet Brčko distrikta osigurava sredstva”, pojasnila je Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu – Centar za socijalni rad.

Ona navodi da je u februaru 2024. godine, bilo 4.147 korisnika ovog prava i da je potrebno napomenuti da ova prava mogu biti privremena (na dvije ili četiri godine), a mogu biti i trajna, ovisno o stepenu zavisnosti. U martu je zabilježen blagi porast korisnika na 4.238, dok je u aprilu taj broj bio 4.224, što pokazuje oscilaciju. U maju je broj korisnika porastao na 4.290, a u junu na 4.361. Prema njenim riječima povećanje broja korisnika sugeriše da su neki koji su ranije izašli iz prava ponovno u međuvremenu ušli s novom medicinskom dokumentacijom. U julu je bilo 4.405 korisnika, u avgustu 4.461, a u septembru je broj korisnika dostigao 4.509.

Izdvojeno