bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKI TRIJUMF PRIMITIVIZMA

Filip David u svom djelu „Trijumf primitivizma“ piše:

“Primitivizam se svuda unaokolo širi kao paučina. A kada nema vjetra da ga razduva, štošta se uhvati u njegove mreže. Primitivci jedni druge prepoznaju i onda kada su premazani sa hiljadu zaštitnih boja. Postoji prava internacionala primitivaca i njihova međusobna solidarnost. Podržavaju se i pomažu kada se nađu u nevolji. Primitivizam se jako vezuje za prostakluk, a prostaštvo je za mnoge opčinjavajuće.”

Uposlenik jedne srednje škole u Brčko distriktu BiH na poziciji saradnika u nastavi, kojega je, na to radno mjesto, izgleda, angažovala njegova supruga dok je istom školom rukovodila, nedavno je sebi dao za pravo da kolegu grubo i primitivno vrijeđa i prijeti mu. Za učinjeno nije sankcionisan, već je na putu da bude nagrađen. Isti je i vrlo ambiciozan, hoće čovjek da bude profesor. Međutim, većina članova Odbora za zapošljavanje su smatrali za shodno da postupe isključivo po zakonu, što je prepreka za ostvarenje nerealne ambicije.

Sada stupa na scenu upravna inspektorica, koja, kako se do sada pokazala, nije ništa manje bahata nego neostvareni profesor. Inspektorica tumači članovima Odbora-profesorima, a jedan je i doktor pedagoških nauka, šta je nastava i šta je stručni ispit za nastavnike.

Većini uposlenika Vlade Brčko distrikta BiH su poznate „dobronamjerne“ bravure inspektorice u izradi uvredljivih psiholoških i karakternih osobina uposlenika čiji je rad predmetom njene kontrole. Godinama inspektorica nesebično vrijeđa službenike u svojim aktima. Ispostavi se-sudskim presudama, često nakaradnim i po štetu, kako pojedinaca, tako i budžeta Brčko distrikta BIH. Za isto je i novčano kažnjavana. Realno je očekivati i u ovom slučaju.

Pored svega, posebno je interesantna nacionalna struktura uposlenika izloženih atacima bahate inspektorice. Niko je ne zaustavlja. Dokle?

“Primitivac nanjuši drugog primitivca na daljinu. Primitivac uvažava drugog primitivca. U tom drugom vidi sebe, kao u ogledalu. Vidi grubost koja mu imponuje, prostaštvo kome se divi, autentičnu bezobzirnost.”

 

E.U.

 

 

Izdvojeno