bdf.brcko@gmail.com

Izložba povodom 120 godina od osnivanja pododbora Prosvjete u Brčkom

Izložba arhivske građe pod nazivom „Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta 1902–1949.“ otvorena je danas u Galeriji gradske Vijećnice u Brčko distriktu BiH, u organizaciji brčanske “Prosvjete” i Arhiva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik “Prosvjete” Brčko distrikta BiH Predrag Stevanović kazao je da postava ove arhivske građe predstavlja 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, te je izložen samo dio dokumenata kojeg posjeduju i koji je prema njegovim riječima svojevrsno blago kojeg su im predci ostavili.

– Svaki dokument je izuzetno vrijedan, samo bi napomenuo da su naši preci bili toliko mudri, čestiti i vrijedni i da su zapisali i sačuvali nama jedno blago, a mi ćemo također biti tako vrijedni da nastavimo ono gdje su oni započeli, dodao je Stevanović.

Šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević naglasio je da je ovo prvo predstavljanje izvorne arhivske građe koja svjedoči o vrlo uspješnoj misiji jednog nacionalnog kulturnog društva u Brčkom, te svjedoči o generacijama aktivista i rukovoditelja “Prosvjete” koji su uložili veliki trud u prosvjećivanju i obrazovanju mladih Srba u Brčkom.

Prema njegovim riječima ova postavka arhivske građe je snažan doprinos kulturi pamćenja u Brčkom, te da će ove zaboravljene osobe iz prošlosti ipak biti zapamćene.

– U prikazanim dokumentima može se vidjeti da su prvi kontakti glavnog odbora “Prosvjete” u Sarajevu s našim gradom uspostavljeni još davne 1902. godine, kada je kontaktiran tadašnji liječnik Ljubo Mitrović pripremajući ga na osnivanje pododbora “Prosvjete” u Brčkom, što se i dogodilo dvije godine poslije, 7. 3. 1904. godine, kazao je dopredsjednik “Prosvjete” u Brčkom Savo D. Teodorović.

Izložbu arhivske građe pod nazivom „Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta 1902–1949.“ otvorio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, a izložba u Galeriji gradske Vijećnice ostaje otvorena do 25. oktobra, nakon čega će biti postavljenja u galeriji “Sava Šumanović” pri Prosvjeti.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno