bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom postavljeni solarni paneli na dvije osnovne škole

Nevladina organizacija “Posavina bez mina“ Brčko potpisala je ugovor s Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH o primopredaji solarnih panela koji su postavljeni na osnovne škole u Zoviku i Bijeloj.

Ugradnjom solarnih panela koja se realizuje u sklopu projekta “Solar Powered School“ riješen je dugogodišnji problem s toplom vodom u školskim toaletima, a s obzirom da dolaze hladniji dani, ovaj projekat će biti od velikog značaja za ovu obrazovnu ustanovu, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Predsjednica organizacije Svjetlana Pavlović kaže da je ukupna vrijednost realizacije projekta iznosila oko 30 hiljada KM.

– Sličan projekt smo prošle godine proveli u školi u Brezovom Polju kod Brčkog i nastavićemo i u drugim školama ukoliko obezbijedimo sredstva za ove namjene – rekla je Pavlović.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Zoran Bulatović rekao je da je uspješna realizacija ovih projektnih aktivnosti rezultat dobre dugogodišnje saradnje te izražava nadu da će se ova praksa nastaviti.

Površina solarnih panela iznosi oko pet kvadratnih metara, a svojoj svrsi mogu služiti najviše 15 godina, rečeno je.

Izdvojeno