bdf.brcko@gmail.com

SDA, NiP i SDP formirali koaliciju koja treba da predstavlja bošnjačku većinu u novoj vlasti Brčko Distrikta???

Sinoć, kasno, odaslano je saopštenje brčanskim medijima da je formirana koalicija SDA, NiP i SDP koja treba da predstavlja bošnjačku većinu u novoj vlasti Brčko Distrikta BiH. Mada se o ovoj opciji već uveliko govorkalo, ipak ona predstavlja simptomatično iznenađenje jer je formirana prije nego što su prebrojani svi glasovi i dodijeljeni svi mandati.

Dodatno iznenađenje je što ovu koaliciju čine stranke koje na državnom i entitetskom nivou ne mogu zajedno ni kafu popiti i što su njihovi sljedbenici međusobno, ne samo politički, nego i egzistencijalno podijeljeni, spremni na međusobno istrebljenje.

Ta koalicija će i u Brčkom izazvati lavinu negodovanja jer većina sljedbenika ovih stranka međusobno neprijateljstvo gradi ne na principijelnim razlozima, nego na ličnim frustracijama i interesima. Stoga pokušajmo ovu koaliciju racionalno procijeniti.

Dobra strana ove koalicije je što se u Brčko Distriktu BiH pokazalo da do sada međusobno suprotstavljene stranke, ali sa zajedničkom političkom osnovom, mogu međusobno koalirati, bez obzira na sarajevske prilike. Tu prije svega mislimo na SDA i NiP koje su međusobno napravile takav ponor koji ih međusobno egzistencijalno isključuje, mada bi trebalo da važi pravilo da sve probosanske stranke, kada su u pitanju interesi države BiH i Brčko Disrikta, moraju biti jedinstvene. Ukoliko se radi na takvim temeljno principijelnim programskim osnovama na kojima je formirana ova koalicija, onda je ona za svaku pohvalu. No, to je još uvijek upitno.

Stoga je temeljno pitanje koje se pred ovu koaliciju postavlja što je i ko je u njenoj osnovi. Ako se radi o isključivo ličnim i usko stranačkim interesima koji su povezani sa raznim eksternim  tajkunima raznih profila, onda ova koalicija nema budućnosti i njena sudbina je krajnje upitna.

Kao prvo, ova koalicija je „tanka“. Dovoljno je da jedan subjekt iskoči pod pritiskom izvana i više je neće biti. A tada će najveći gubitnik biti SDA.

SDA je u Brčkom napravila sjajan rezultat  i dobila široko povjerenje građana, bez podrške budžetske logistike, što je za svaki respekt. No, na temelju ranijih iskustava trebala bi izvući i neke pouke. Teško se jednoj te istoj političkoj garnituri dva puta nudi historijska šansa da pokaže građanima Brčko Distrikta da su ozbiljna politička stranka koja nadrasta uske lične i stranačke interese i da u prvi plan stavlja interese države BiH, Brčko Distrikta i svih građana Distrikta. Bilo bi dobro da ovu priliku iskoriste.

A odgovor na pitanje o kakvoj se koaliciji radi  dobit ćemo kada se sazna ko je ili što je u osnovi ove koalicije. Konture tog odgovora saznat ćemo već kod formiranja nove vlasti.

 

 

O.P.L.

Izdvojeno