bdf.brcko@gmail.com

Ko su glavni favoriti na lokalnim izborima 2024. u Brčko Distriktu BiH?

Lokalni izbori u BiH se održavaju u nedjelju, 06. oktobra i u mnogome će utjecati na budućnost lokalnih zajednica u naredne četiri godine. Brčko distrikt BiH je jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini  koja ne pripada entitetima i čiji javni i politički život karakterizira aktivno sudjelovanje sva tri konstituvna naroda  Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH u protekla 3 ciklusa Lokalnih izbora – 2012. 2016. i 2020. godine – u Brčkom je glasalo oko 40.000 birača od kojih su stranke sa hrvatskim predznakom dobijale između 6.500 glasova 2012. i 4.500 glasova 2020. godine, nacionalne manjine oko 1.500 glasova dok su ostatak manje – više ravnomjerno dijelile stranke usmjerene ka srpskom i bošnjačkom biračkom tijelu.

Izmjene Izbornog zakona i biometrijska identifikacija glasača ove godine pružaju mogućnost značajne promjene odnosa na političkoj sceni Distrikta. Tome trebati dodati i činjenicu da je bitno redukovan  broj glasača iz inostranstva (putem pošte). Putem pošte je 2020. godine glasalo preko 2.000 birača od kojih preko 1.200 za stranke sa hrvatskim predznakom, najviše za HDZ, dok je za ovogodišnje izbore ukupno registrirano oko 1.100 glasača putem pošte.Pored ovoga, treba imati u vidu da će HDZ imati vrlo ozbiljnu konkurenciju u Koaliciji HSS – HDZ 1990, pa je izvjesno da će HDZ izgubiti monopol za predstavljanje hrvatskog naroda na prostoru Distrikta.

Kada je u pitanju bošnjačko biračko tijelo, možda je najvažnije primijetiti da se ove godine po prvi put u Distriktu u ozbiljnoj formi nameću dva politička subjekta koja do sada nisu aktivno učestvovala u političkom životu ove lokalne zajednice, a to su Naša stranka i Demokratska fronta. I jedni i drugi su dio vlasti na višim nivoima (kantonalni, Federalni, Državni) te će sasvim sigurno osvojiti značajan broj glasova što može poremetiti dosadašnju konstelaciju u kojoj su participirali SDP. SDA, SBiH. SBB i NiP.

U srpskom nacionalnom korpusu situacija je najjasnija – najžešća izborna bitka će se voditi između Socijalističke partije i SNSD koji su na prošlim izborima imali podjednak broj glasova i po 4 zastupnika u Skupštini, s tim da ne treba zanemariti činjenicu da Socijalistička partija u izbore ide u koaliciji sa DNS koji je na prethodnim izborima osvojio 1.400 glasova što bi moglo donijeti prevagu ove godine.

Značajan faktor je i Ujedinjena Srpska, politički subject koji je pažljivim selektiranjem kadrova u aktuelnom mandatu doveo do niza kvalitativnih pomaka u radu Vlade Distrikta, a naročito u zdravstvu, što je prepoznato od građana svih nacionalnosti. Izvjesno je da će izborni prag dosegnuti i SDS i PDP.

 

Fa.S.

 

Izdvojeno